5-те най-надеждни и 5-те най-ненадеждни автомобилни марки

Всяка година Consumer Reports дава оценки за надеждността на всеки основен модел превозно средство, като за да изготви своя анализ се допитва до огромна груха от хора, притежаващи въпросните марки и модели автомобили през последните 12 месеца.

Тазгодишната анкета ни дава информация за 5-те най-надеждни и 5-те най-ненадеждни автомобилни марки за изминалата година. Изненадите не са малко.

Първата е, че една от най-ненадеждните марки за миналата година е не коя да е, а… Mercedes-Benz. Тя е класирана като втора най-ненадеждна, като пред нея е единствено Chrysler, която получи жалък среден прогнозен резултат за надеждност от 18 от 100. MB (23), Rivian (24), Volkswagen (26) и Jeep (26) допълват петте най-малко надеждни марки, базирани на проучвания на база удовлетвореност на собствениците.

За да поставим тези класации в контекст, ви показваме е петте най-добри марки на CR, класирани по средна прогнозирана надеждност. Това са Lexus, Toyota, Mini, Acura и Honda, като всички те са с резултати от над 70 точки, което ги прави два пъти по-надеждни от много от марките, изброени по-долу, според методологията на CR. Интересното е, че проучването се прави на база на 20 въпроса за малки и големи проблемни области.