700 нашенски баровци с автомобили от най-престижните марки

Българските милионери влагат парите си не само в скъпи имоти, но и в луксозни коли. В страната има около 700 души, които могат да се похвалят, че карат автомобил от някоя от най-скъпите марки – Астън Мартин, Бентли, Бугати, Ламборгини, Лотус, Макларън, Ролс Ройс или Ферари, показват данни на МВР за регистрираните автомобили.

В България има само 220 автомобила от тези марки, за които може да се каже, че са нови и са на възраст до 5 години. Но луксозните автомобили държат високи цени, дори и когато вече са навъртели доста километри. Любопитно е, че българските милионери купуват автомобили и на старо. Така плащат по-ниска цена, а на пътя могат да се похвалят, че карат изключително бърз и луксозен автомобил.

В рамките на една година регистрираните в страната коли от осемте луксозни марки нарастват с 93 броя и достигат 703 броя. А увеличението на най-луксозните коли на възраст до 5 години е с 39 до общо 220 броя.

От осемте луксозни марки през последните 12 месеца най-много са продажбите на Бентли, а веднага след това с много малка разлика е Ламборгини. За една години броят на Бентлитата в страната е нараснал с 31 и към 1 юли достигат 278 броя. Цената на ново Bentley New Bentayga EWB Azure започва от 316 500 долара. А цената на Bentley Bentayga започва от 200 000 долара. Крайната цена зависи от екстрите, които ще поръча купувачът.

Броят на Ламборгинитата в страната за година се увеличава с 26, като вече са регистрирани 137 коли от тази марка. Любопитно е, че докато общият брой на Бентлитата е доста по-голям от този на Ламборгинитата, ако погледнем само новите автомобили на възраст до 5 години, Ламборгини води с 70 на 51 броя.

При Ламборгини цените на различните модели са в много широки граници. Например цената на Lamborghini Aventador започва от 507 000 долара, SUV моделът Lamborghini Urus може да бъде купен за 235 000 долара. Но цената на Lamborghini Countach започва от 2,6 млн. долара, а за Lamborghini Sian трябва да дадете 3 млн. долара.

На трето място сред луксозните марки по присъствие на пазара в България е Ферари. За година автомобилите от тази марка в страната са нараснали с 10 и вече са 135 броя. Това са автомобили само за хора с големи финансови възможности. Цената на ново Ferrari 296GTB започва от 342 200 долара, а цената на Ferrari Daytona SP3 започва от 2,2 млн. долара.

На следващите три места в класацията за предпочитанията на родните милионери са Ролс Ройс, Астън Мартин и Макларън. Само за година броят на регистрираните в страната автомобили Ролс Ройс нараства със 7 и общо те достигат 77 броя. Цената на нов Rolls-Royce Ghost започва от 400 000 долара, а цената на Rolls-Royce Phantom започва от 460 000 долара.

През последната година броят на автомобилите Астън Мартин и Макларън нараства повече, отколкото на Ролс Ройс. Регистрираните Астън Мартин се увеличават с 9 броя, а при Макларън ръстът е с 8 броя. Но като цяло това са доста рядко срещани автомобили. В България са регистрирани само 36 автомобила Астън Мартин и 27 Макларън. Цената на Aston Martin DB11 започва от 220 000 долара, а на McLaren Artura от 237 500 долара.

В страната има и 11 автомобила Лотус, като за година те нарастват с два броя. В България има и два автомобила Бугати. Единият е нов – на възраст до 5 години, а вторият е на между 15 и 20 години.