864 конски сили и „ръчка“: Хиперавтомобилът Pagani Utopia

Хорацио Пагани представи новото си творение – моделът Utopia, който заменя Huayra. Марката Pagani не последва общата тенденция на електрификация и създаде класически хиперавтомобил с мощен шестлитров V12 двигател от Mercedes-AMG.

Въпреки това представянето не мина без неочаквани обрати. Най-интересното е, че съвместно с V-образния дванайсетцилиндров битурбо мотор работи нова седемстепенна механична скоростна кутия Xtrac, която е разположена напречно, а не надлъжно.

На клиентите се предлага избор между роботизирана версия на трансмисията и изцяло механична. Създаването на Utopia отнема шест години. Хиперавтомобилът заимства името си от едноименния труд на английския философ Томас Мор (1478–1535), публикуван за първи път през 1516 г., и запазва дизайнерските характеристики на своите предшественици.

Това все още е двуместен автомобил със средно разположен двигател с леко изнесена напред кабина, външни огледала с тънки стебла и „четирицевна“ титаниева изпускателна система. Монококът е направен от композитни материали, включително собствения Carbo-Triax HP62, който вече се е доказал при Pagani Huayra Tricolore и Huayra R.

За външните панели е използвано ново въглеродно влакно, което при същата плътност е с 38 процента по-твърдо. Иновацията разполага и с алуминиево окачване на двойни носачи с електронно контролирани амортисьори, а сред аеродинамичните елементи може да се отбележи задно крило с две подвижни секции, вградени в кърмата.

От Pagani отбелязват, че Utopia превъзхожда своите предшественици по аеродинамична ефективност. Вече познатият шестлитров V12 битурбо двигател от Mercedes-AMG, който става малко по-мощен, задвижва хиперавтомобила. Той развива мощност от 864 конски сили срещу предишните 840 коня. Максималният въртящ момент е 1100 Нм и е наличен при 2800 об/мин.

Скоростната кутия Xtrac е в същия блок с диференциал с електронно управление. На първия етап от продажбите, който е планиран да започне в средата на следващата година, на клиентите ще бъде предложена роботизирана версия на тази кутия с един съединител с три плочи, а по-късно ще стане достъпна и изцяло механичната.

Цените вече са обявени: Utopia, която ще бъде пусната в тираж от 99 екземпляра, струва 2.15 милиона евро преди данъците. С допълнително оборудване цената ще се увеличи до 2.6 милиона евро. Дори и да имате тези пари обаче вече е невъзможно да се купи тази кола, тъй като всичките 99 екземпляра са разпродадени преди премиерата.

Previous post Volkswagen се отказва от Arteon през 2024 година
Next post Peugeot 308 вече се предлага като модел на ток