864 конски сили и „ръчка“: Хиперавтомобилът Pagani Utopia

Хорацио Пагани представи новото си творение – моделът Utopia, който заменя Huayra. Марката Pagani не последва общата тенденция на електрификация и създаде класически хиперавтомобил с мощен шестлитров V12 двигател от Mercedes-AMG.

Въпреки това представянето не мина без неочаквани обрати. Най-интересното е, че съвместно с V-образния дванайсетцилиндров битурбо мотор работи нова седемстепенна механична скоростна кутия Xtrac, която е разположена напречно, а не надлъжно.

На клиентите се предлага избор между роботизирана версия на трансмисията и изцяло механична. Създаването на Utopia отнема шест години. Хиперавтомобилът заимства името си от едноименния труд на английския философ Томас Мор (1478–1535), публикуван за първи път през 1516 г., и запазва дизайнерските характеристики на своите предшественици.

Това все още е двуместен автомобил със средно разположен двигател с леко изнесена напред кабина, външни огледала с тънки стебла и „четирицевна“ титаниева изпускателна система. Монококът е направен от композитни материали, включително собствения Carbo-Triax HP62, който вече се е доказал при Pagani Huayra Tricolore и Huayra R.

За външните панели е използвано ново въглеродно влакно, което при същата плътност е с 38 процента по-твърдо. Иновацията разполага и с алуминиево окачване на двойни носачи с електронно контролирани амортисьори, а сред аеродинамичните елементи може да се отбележи задно крило с две подвижни секции, вградени в кърмата.

От Pagani отбелязват, че Utopia превъзхожда своите предшественици по аеродинамична ефективност. Вече познатият шестлитров V12 битурбо двигател от Mercedes-AMG, който става малко по-мощен, задвижва хиперавтомобила. Той развива мощност от 864 конски сили срещу предишните 840 коня. Максималният въртящ момент е 1100 Нм и е наличен при 2800 об/мин.

Скоростната кутия Xtrac е в същия блок с диференциал с електронно управление. На първия етап от продажбите, който е планиран да започне в средата на следващата година, на клиентите ще бъде предложена роботизирана версия на тази кутия с един съединител с три плочи, а по-късно ще стане достъпна и изцяло механичната.

Цените вече са обявени: Utopia, която ще бъде пусната в тираж от 99 екземпляра, струва 2.15 милиона евро преди данъците. С допълнително оборудване цената ще се увеличи до 2.6 милиона евро. Дори и да имате тези пари обаче вече е невъзможно да се купи тази кола, тъй като всичките 99 екземпляра са разпродадени преди премиерата.