9 изобретения, които ще променят автомобилната индустрия

Наблюдаваният масов преход към електрически автомобили е само част от революцията в тази сфера. Автомобилните производители и специализираните компании същевременно разработват нови системи и технологии. И това не са елементи, свързани само със света на автомобилите, а могат да бъдат прилагани в други сфери (или пък произлизат от тях). Automedia.bg предлага списъка, изготвен от сп.“Тайм“, на иновации, които съществено ще променят автомобилната индустрия.

ABB Terra 360 – ултра бърза зарядна станция

Инфраструктурата за високоскоростно зареждане все още не е развита в много европейски страни, но швейцарската компания ABB е убедена, че много скоро този проблем ще остане в миналото. Terra 360 е най-бързата зарядна станция в света с мощност от 360 kW. На практика може да осигури 100 км автономност само за 3 минути, а за „пълен резервоар“ са необходими едва около 15 минути.

Aeva Aeries II – лидер от бъдещето

Според някои експерти технологията LiDAR е бъдещето на системите за подпомагане на водача. На практика това е „око“, способно да засича обекти около автомобила и да предоставя постоянна информация на електрониката на автомобила. От тази база стартира проектът на Aeva, наречен Aeries II. Това е нещо като LiDAR 2.0 – по-бързо и по-точно при откриване на препятствия.

Всъщност тази система картографира позицията на обектите в триизмерен формат със „зрително поле“ от 120 градуса. Aeries II разчита на единичен чип и е много търсен от производителите именно заради структурната си простота.

BMW iX Flow – боя, която променя цвета си

Уникален и подобен на хамелеон BMW iX дебютира на изложението CES в Лас Вегас миналия януари. Електрическият SUV е боядисан със специално покритие, което може да променя цвета си на базата на редица фактори. Въпреки че BMW разполага само с нюанси на черно и бяло, германският производител работи заедно с тайванската компания E Ink, за да създаде много други цветове.

Отвъд естетиката промяната на цвета има много специфична цел. В случай на високи температури по-светлият цвят ще намали поглъщането на топлина, което ще доведе до по-малко използване на енергия от батерията.

Ezee Rickshaw – смяна на батерия в Индия

Индия е една от най-замърсяващите страни в света и все още изглежда много изостанала по пътя към електрификацията на колите. Поради тази причина изобретението на компанията Power Global е много важно.

eZee е литиево-йонна батерия, която може да се монтира на хилядите триколки в индийските градове и може да бъде заменена, като се отиде до някой от павилионите на компанията. Rap Eco Motors – компанията, която произвежда триколки като Rickshaw, вече е поръчала 50 000 комплекта, които биха елиминирали 3,7 милиона тона CO2, отделяни годишно.

Ford F-150 Lightning – масов електрически пикап

Най-продаваният пикап в света стана електрически през 2022 г. Всъщност през тази година именно Ford F-150 Lightning е един от най-интересните EV автомобили на американската сцена, където пикапите винаги са били на почит.

Според „Тайм“ пускането на пазара на Lightning (продаван на начална цена от около $43 000, включително държавните стимули) би позволило по-бързо разширяване на електрическите модели чрез улесняване на прехода към превозни средства, захранвани с батерии.

Lucid Air – бързо зареждащ се електромобил

Американският седан предлага огромен брой иновации. Предлага се с мощности от 487 до 1217 к.с., като може да ускори от 0-100 км/ч само за 2 секунди в много бързата си версия Sapphire. Това, което вероятно е накарало „Тайм“ да го посочи сред най-важните изобретения на годината, е 924-волтовата архитектура.

Air е сред най-ефективните електрически автомобили на пазара с максимален пробег от 837 км в цикъла EPA. В допълнение, батерията с капацитет 118 кВт/ч може да се презарежда до 300 кВ/т – досега нито един електромобил не е успял да достигне това ниво.

Qualcomm Snapdragon – хипер дигитализирана платформа

Дигиталната архитектура, разработена от Qualcomm, ще бъде в основата на много самоуправляващи се автомобили през следващите години. Цифровото шаси интегрира ADAS, системи за забавление, киберсигурност и всички бордови технологии в една платформа и ще се адаптира към различни сегменти – от суперавтомобили Ferrari до електрически Renault.

Nextbase IQ – универсален видеорегистратор

Представена на CES в Лас Вегас, технологията Nextbase IQ е много повече от adashcam (камерата, която може да се монтира на предното и задното стъкло на автомобила, за да записва произшествия). В допълнение към общите функции на камерата (в 4K) IQ може да записва много други данни – като разстоянието и скоростта, с която се движат другите превозни средства пред и зад колата.

В допълнение, тя работи като реална система за подпомагане на водача, допълнена със звуково предупреждение при паркиране и в случай на аварийно спиране. Nextbase може автоматично да се обади за помощ в случай на инцидент, като изпрати местоположението на службите за спешна помощ и може да се управлява дистанционно дори устно.

Например, ако бъде открито проникване, собственикът може да говори през камерата и да спре крадците. И накрая, всички записани видеоклипове се качват автоматично в облака, без да са необходими специални SD карти.

Sono Sion – слънчевата кола

Проектираната в Скандинавия Sono Sion е електрическата кола, която (потенциално) не се нуждае от презареждане. Нейната тайна се крие в 456 слънчеви панела, които могат да гарантират от 112 до 245 км на седмица. Когато обаче слънчевата енергия не е достатъчна, пакетът батерии от 54 кВт/ч може също да се презарежда в постоянен ток до 75 кВт за общ пробег от 305 км. Всички планирани за производство 19 000 бройки вече са резервирани, като цената в Германия е 29 900 евро.