Alfa Romeo Brennero ще е малък електрически кросоувър

Международният концерн Stellantis систематично разширява гамата на италианската марка Alfa Romeo. През това десетилетие компанията трябва изцяло да премине към електрически автомобили, а първият такъв автомобил ще се появи през 2024 година.

Той ще представлява субкомпактен кросоувър, като информацията е на изпълнителният директор на Alfa Жан-Филип Импарато. В интервю за Automotive News Europe, Импарато отбеляза, че новият модел, който най-вероятно ще се казва Brennero, ще бъде стъпка под наскоро представения Tonale.

Въпреки че това ще бъде първото електрическо превозно средство на марката, Alfa Romeo ще предлага и версии с двигатели с вътрешно горене. През 2025 година пък ще се появи модел, който изобщо няма да има варианти с двигатели с вътрешно горене.

Ще припомним, че Импарато преди това ръководеше Peugeot, помагайки за подобряване на финансовите резултати на компанията. Както сам казва, целта му в Alfa Romeo е приблизително същата. Босът на марката посочва BMW като основен ориентир, с който италианската марка се състезава ожесточено в няколко сегмента наведнъж.

За да се бори с германците, Alfa Romeo ще актуализира сериозно гамата си и ще разработи пет нови модела. Един от тях е наскоро представеният кросоувър Tonale, докато другите два ще заменят Giulia и Stelvio. Четвъртият ще бъде кросоувърът Brennero, а петият е споменатият чист електрически автомобил, който все още е под съмнение.

Освен това Импарато се надява, че новите коли ще помогнат за сериозно увеличаване на продажбите в чужбина. Има и планове за завръщане и на американския пазар. Припомняме, че наскоро представеният кросоувър Tonale се превърна в един от онези автомобили, на които компанията възлага много големи надежди.

Първият хибриден кросоувър на Alfa Romeo е изграден на платформата FCA Small Wide (SUSW), която е в основата на Jeep Renegade и Compass. Италианците обаче отбелязват, че окачването, кормилното управление и електрониката са напълно нови.

Що се отнася до предстоящата поява на Brennero, има още една информация, която трябва да споделим с вас и това е цената. Според непотвърдена информация този нов модел ще струва около 30 000 евро (базова цена), което е доста голяма сума за превозно средство от този субкомпактен клас.