Alfa Romeo Tonale вече е хибрид с 280 конски сили

Най-новият модел на Alfa Romeo – кросоувърът Tonale, ще играе основна роля в стратегията на италианската марка за възвръщане на загубените позиции. Затова и фирмата му обръща особено внимание, като предлага най-различни модификации. Последната е Plug-in Hybrid Q4, която заема върховата позиция в гамата на модела.

С автономен електрически пробег над 80 км в градски условия и общ пробег 600 км хибридният Tonale съчетава максимална ефективност с автентичния спортен дух и неповторимия италиански дизайн, присъщи за марката от нейното създаване през 1910 г.

Alfa Romeo осигурява максимална ефективност и екологичност благодарение на

новата задвижваща система Plug-in Hybrid Q4 с мощност 280 к.с.

Тя е най-добрата по отношение на производителност и издръжливост на батерията. Състои се от 4-цилиндров бензинов турбодвигател 1,3 MultiAir, свързан с 6-степенна автоматична трансмисия, който предава тягата си към предната ос, и електрически мотор, способен да доставя 90 кВт максимална пикова мощност и 250 Nm въртящ момент към задната ос.

306-волтова литиево-йонна батерия с капацитет 15,5 кВт/ч осигурява електрически пробег над 80 км в градски цикъл на движение. Общият пробег на автомобила възлиза на 600 км, с което е един от най-ефективните SUV модели с Plug-in хибридно задвижване. Високата мощност и превъзходната динамика са комбинирани с нисък разход на гориво и ниски нива на емисиите CO2. Консумацията на гориво е намалена до 1,14 л на 100 км (по цикъла на измерване WLTP), а емисиите CO2 са сведени до 26 г/км. Така общите емисии в гамата са редуцирани с 40%.

Пълното зареждане на батерията отнема по-малко от 2,5 часа, когато се използва вграденото зарядно устройство от 7,4 кВт. Tonale Plug-in Hybrid Q4 е оборудван със система на задвижване на всички колела Q4. Двигателят с вътрешно горене осигурява тягата за предната ос, а електрическият мотор – за задната. Тази концепция гарантира максимално удоволствие от шофирането, стабилност и сцепление, благодарение на които моделът притежава

най-добрите в своя клас пъргавина, динамика и лекота на управлението

Общата мощност от 280 к.с. поставят автомобила на върха в сегмента и по този показател, тъй като ускорява от 0 до 100 км/ч само за 6,2 секунди и достига максимална скорост от 206 км/ч в хибриден режим, а до 135 км/ч може да се движи в изцяло електрически режим. Електромоторът разгръща мигновено 100% от наличния въртящ момент, в резултат на което задната ос реагира светкавично след натискане на педала на газта.

Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid Q4 предлага комфорт в салона, който също така може да се похвали и с най-добрия в класа вътрешен простор. Водачът и пътниците имат на разположение множество отделения за съхранение на вещи, рационално организирано пространство и голям багажник с широк отвор и безконтактно отваряне на вратата. Четирима души дори с височина 190 см могат да се настанят удобно (двама отпред и двама отзад).

Качествената изработка на автомобила осигурява отлична вибрация и шумоизолация на пътническото пространство. В електрорежим пътниците могат да се наслаждават на тишината при движение. Използваните премиум материали засилват усещането за комфорт в комбинация с интуитивните и лесни за управление високи технологии. За приятната обстановка допринасят удобства като двузонов климатроник, дискретно амбиентно осветление, най-съвременна информационно-развлекателна система, вентилирани и отопляеми предни седалки и премиум аудиосистема Harman Kardon с 14 високоговорителя.

Наред с всичко това новият модел предлага електрическо отваряне на вратата на багажника и безжична подложка за зареждане на телефони пред скоростния лост. Всички тези решения са проектирани с цел да предложат високо ниво на комфорт, изисканост и стил.

По отношение на безопасността Tonale Plug-in Hybrid разполага с най-съвременни решения, които не нарушават по никакъв начин удоволствието от шофирането. Моделът предлага асистиращи системи ADAS за автономно шофиране от второ ниво, камера с висока разделителна способност, 360-градусов изглед, предупреждение за обекти в слепите зони и за напречен трафик отзад, както и високоякостна структура на каросерията, заслужила максималната оценка от 5 звезди от NCAP.

Четири нови функции правят своя дебют

в Tonale Plug-in Hybrid Q4 и допълнително разширяват услугите на Alfa Connect. Първата е Е-control, която позволява на водача от разстояние да управлява различни електрически функции като системите за зареждане и за климатичен контрол.

Моделът разполага и с Dynamic Range Mapping – тя позволява на водача да пътува спокойно, тъй като му показва на навигационната карта и на приложението My Alfa Connect дестинациите, до които може да стигне въз основа на заряда на батерията. Има също и Charging Station Finder, която показва най-близките обществени станции за зареждане както на навигационната карта, така и в My Alfa Connect.

Кросоувърът е оборудван и със система My eCharge. Тя позволява използването на приложението My Alfa Connect за директен достъп до услугите Free2Move eSolutions за управление на публично и частно таксуване на зареждането (в зависимост от пазара). Така водачът може да локализира обществените станции за зареждане, да провери методите на зареждане, да извърши плащания, да визуализира историята на зареждането, да управлява собствената зарядна станция тип Wallbox, за да прецени колко електричество да се използва, и дори да се увеличи, намали, спре или активира отново зареждането.

Previous post С няколко скици: Volkswagen загатна за дебюта на обновения ID.3
Next post 9 изобретения, които ще променят автомобилната индустрия