Alpina се завръща като конкурент на Maybach

От 1 януари 2026 година BMW поема изцяло собствеността и контрола върху бутиковия производител Alipna със седалище в Бухлое, който в продължение на десетилетия правеше истински шедьоври на основата на различни модели на баварския производител.

Според досегашната информация, самостоятелните модели на Alpina постепенно трябваше да останат в историята, а BMW възнамеряваше да ползва цялото ноу-хау на Alpina в ръчната изработка и различни високотехнологични процеси на производство, внедрявайки ги в собствената си гама по един или друг начин. Само че за феновете на Alpina отново има светлина в тунела.

Що се отнася до стратегията на BMW по отношение на Alpina след средата на десетилетието, BMW Blog съвсем наскоро съобщи, че автомобилният производител обмисля пускането на нов луксозен клас автомобили, като Alpina ще се погрижи за неговото развитие, маркетинг и разпространение.

Първоначално тези модели няма да бъдат напълно електрически, тъй като според съобщенията клиентите на Alpina предпочитат бензинови или дизелови задвижвания. Според неофициална информация първият такъв луксозен модел, разработен от Alpina, ще бъде наследник на В7, който ще се базира на актуалното издание на седмата серия, само че не на сегашния й вариант, а на предстоящия около 2026 година неин фейслифт.

Това означава, че Alpina може отново да се превърне в име, стоящо зад бутикови автомобили, подобно на Maybach при Mercedes. А това би означавало, че Alpina би могла да се превърне в своеобразен мост между върховите модели на BMW и тези на Rolls-Royce.