Alpina B4 е неофициалното М4 с четири врати

BMW 4 Series Gran Coupe е един от малкото модели на марката, който няма да получи обгрижване от M Performance дивизията на BMW. За сметка на това пък, тунинг компанията Alpina, която съвсем скоро ще стане собственост на BMW представи доработена версия в типично свой стил. Alpina B4 Gran Coupe е базирана на стандартната 4 Series с четири врати.

Моделът е оборудван с 3.0-литровият бензинов двигател на BMW, който след доработки вече генерира 495 конски сили, което с 15 конски сили по-малко от това при М3/М4 Competition и с 15 конски сили повече от стандартните М3/М4. Трансмисията е автоматична с осем предавки, а въртящият момент се предава към четирите колела. Ускорението от 0 до 100км/ч отнема 3.7 секунди, а максималната скорост е 301 км/ч.

Освен промените под капака, от Alpina са се погрижили и за окачването, постигайки спортно поведение, без това да се отразява на комфорта при шофиране. Типичните за марката спойлери върху предната и задната броня и променени прагове присъстват и тук, както и 20-цолови джанти с тегло от 12 килограма.