Aston Martin: Трудно ще настигнем Red Bull, дори и те да стоят на едно място

В първите два старта за сезона във Формула 1 отборът на Aston Martin бе най-сериозният конкурент на Red Bull, поне в състезателно темпо, макар че разликата между двата отбор и в Бахрейн, и в Саудитска Арабия бе огромна. На „Сахир“ Фернандо Алонсо финишира на над 38 секунди зад победителя (Макс Верстапен), а в Джеда преди две седмици разликата между него и първия (Серхио Перес) бе 20.7 секунди след едно излизане на колата за сигурност малко преди средата на дистанцията.

Според шефа на Aston Martin – Майк Крак тази разлика е толкова голяма, че Red Bull могат да си позволят да не развиват RB19 до края на годината и пак няма да бъдат настигнати от Aston Martin. Самият британски екип направи огромен скок в класиране в хода на зимната пауза, благодарение на привличането на бившия главен аеродинамик на Red Bull – Дан Фалоус, който в момента е технически директор на Aston Martin.

„Мисля, че ще е много, много трудно да скъсим тази разлика, дори и те да стоят на едно място. Но ние не мислим много за тази разлика, тъй като сме решили да се фокусираме върху себе си и да се опитаме да подобрим собствената си кола“, заяви Крак пред подкаста на Формула 1 F1 Nations.

„През миналата година беше същото. Фокусираш се твърде много върху разликата и започваш да се бъркаш, тъй като понякога си по-близо, тъй като другите имат проблеми, а понякога си по-далеч защото ти имаш проблеми. Така че тези разлики са относителни. Ти знаеш силните страни на собствената си кола и ги сравняваш със силните страни на другите коли“, каза още люксембурецът.

След първите два старта за годината Aston Martin заема второто място в шампионата при конструкторите с 38 точки и пасив от цели 49 спрямо лидерите от Red Bull, които спечелиха две двойни победи в Бахрейн и Саудитска Арабия. Равен актив с този на Aston Martin има и екипът на Мерцедес, който обаче е класиран на третото място, тъй като все още няма записан подиум през сезона, а Aston Martin има две трети места благодарение на Алонсо.