Audi актуализира флагмана си при електромобилите

Audi публикува официалните характеристики на актуализирания електрически кросоувър SQ8 e-tron. Новостта всъщност е актуализирана версия на кросоувъра e-tron S.

Миналата година моделното обозначение „Q8“ беше добавено към името на модела, за да внесе повече яснота към гамата електрически превозни средства на Audi, тъй като компанията вече има няколко различни модела в серията e-tron.

Електрическата кола се задвижва от силов тракт, състоящ се от три двигателя – един монтиран отпред и два отзад. Системната им мощност е 496 конски сили. Благодарение на системата за задвижване на всички колела quattro, SQ8 e-tron може да ускори от място до 100 км/ч за 4.2 секунди.

Рестайлинг версията на e-tron S може да измине до 350 километра с пълно зареждане на батерията. Обновеният електрически кросоувър има 23% по-голям нетен капацитет на батерията – 106 kWh. В резултат на това той може да измине повече от 400 км със стандартни 20-цолови джанти и 350 км с опционалните джанти, които са с размер 22 цола.

Интересното е, че купувачите на актуализираното Audi SQ8 e-tron получават две години безплатно бързо зареждане, а удобната функция Plug&Charge улеснява плащането на сесиите за зареждане.

Сега електрическият автомобил може да се зарежда от станции с мощност до 170 kW. Актуализираното Audi SQ8 e-tron от моделна година 2024 се очаква да пристигне в шоурумите на компанията през четвъртото тримесечие на 2023 г.