Audi представи върховото Q8 E-Tron с 500 конски сили

Audi Q8 вече не е най-върховият модел в гамата на германския производител, след като по-рано днес компанията представи негова електрическа версия с добавено означение E-Tron. Моделът, който вероятно ви изглежда доста познат на пръв поглед, всъщност е наследник на оригиналния E-Tron, който дебютира през 2018 година. Подобно на него, новият Q8 E-Tron се предлага под формата на традиционен кросоувър, а също така и на модерните напоследък кросоувър купета.

На практика Q8 E-Tron може да бъде описан като фейслифт на E-Tron, тъй като предлага същите основни форми с малки разлики в предната и задната част. Такива са например новите светлини, както и предната решетка, която използва технология за самовъзстановяване. Горната част на предната решетка е светеща, а около нея можем да открием и нови отвори. Добавени са и елементи, които подобряват аеродинамиката в предната част, а при по-наточената версия SQ8 Sportback E-Tron, те се наблюдават и отзад.

Новият модел се предлага с батерия от 89кВч в комбинация с два електромотора и мощност от 335 конски сили, които могат да изминат около 500 километра с едно зареждане. По-мощната версия Q8 55 E-Tron получава 402 конски сили и пробег до 600 километра с по-голямата 104кВч батерия. Най-мощната модификация SQ8 E-Tron покачва мощността на 500 конски сили, но намалява пробега до 513 километра с едно зареждане при дизайнерския модел със скосен покрив. Зареждането на бърза станция може да осигури около 420 километра пробег след 31-минутна сесия.