Audi чества 25-годишнината на ТТ със специален модел

През годините ТТ не бе сред любимите деца на Audi, но причината за това е радикалната смяна на клиентските предпочитания към кросоувъри и SUV-ове. Това не остави много желаещи за компактни спортни купета. Една от последните –ако не и последната – възможности феновете да се докоснат до ТТ е тази специална версия Audi TT RS Coupe, която ще бъде лансирана в тираж от само 100 бройки.

Повод за това е 25-годишнината на модела. Audi TT Coupе се появява в концептуална форма на изложението във Франкфурт през 1995 г. Три години по-късно, през 1998 г. купето влиза в серийно производство почти непроменено. Година по-късно се появява Roadster, а второто поколение на ТТ се сдобива с версии S и RS.

Всички 100 бройки от ограничената серия ще бъдат изпълнени в цвят Nardo Grey. Стандартно моделът е с матрични LED фарове и гланцирана черна радиаторна решетка с матова рамка. В черен цвят са страничните престилки и 20-цоловите джанти, пише Carmarket.

Във въздушен тунел е разработен аеродинамичния пакет Aerokit, от който изпъкват предната престилка, сплитерът и „ножовете” в страничните предни възхухозаборници. Тези елементи са вдъхновени от света на моторните спортове.

Задвижването на TT RS Coupе е поверено на легендарния 5-цилиндров двигател на Audi с обем 2,5-литра. Мощността му е 400 к.с., а въртящият момент 480 Нм. Те са предават към четирите колела многодисков, електро-хидравличен съединител и 7-степенна S tronic трансмисия.

Максималната скорост на TT RS Coupé iconic edition е увеличена до 280 км/ч, като ускорението до 100 км/ч отнема само 3,7 секунди. Агрегатът има много специфичен, гърлен звук заради типичното 1-2-4-5-3 възпламеняване на цилиндрите. Тук той е подсилен от изпускателна система RS Sport Exhaust.

В допълнение към ниското тегло (1475 кг), окачването RS sport suspension plus с адаптивни амортисьори се грижи за прецизната управляемост и стабилност. Твърдостта на волана може да се адаптира чрез Audi drive select.