Audi ще бъде сред първите марки с 5G в колите си

Audi ще бъде един от първите автомобилни производители, които въвеждат 5G технологията в своите модели. Компанията от Инголщад обяви, че е подписала споразумение с фирмата Verizon за свързване на 5G към колите си, като това ще започне с моделната гама за 2024 г.

„Шофьорите на Audi ще бъдат сред първите в света, които ще изпитат ново поколение автомобили, при които тяхната кола ще представлява едновременно 5G мобилно устройство и превозно средство“, каза Тами Ервин, главен изпълнителен директор на Verizon Business.

Новата технология предлага редица различни опции в автомобила и позволява на пътниците да изтеглят или предават данни при по-високи скорости, да получават актуализации на софтуера по въздуха и да подобряват навигационната система с HD/3D карти и видео услуги.

Това също така ще позволи на информационно-развлекателната система да се справя по-добре с по-малко познати услуги в превозното средство като потребителски профили, базирани в облак, възможности за мобилна търговия на дребно и клетъчна технология от превозно средство до превозно средство (C-V2X).

Audi вече започна да предлага няколко технологии C-V2X за своята гама в някои държави. С помощта на 5G обаче германският производител ще продължи да разработва технология, която позволява на превозните средства да реагират на други превозни средства и инфраструктура, за да предоставят информация за пътя.

Това не само може да предостави на водачите полезна информация за пътнотранспортните произшествия, но също така ще бъде от решаващо значение за развитието на автоматизирани превозни средства.