BMW добави нови дизелови версии на четири модела

BMW добави нови дизелови версии към четири модела, като в края на пролетта европейската гама на беше актуализирана по план и тя вече съдържа повече предложения.

Като част от обновяването 5-Series получава топ-версия 540d xDrive с шестцилиндров дизелов двигател, а компактният ван 2-Series Active Tourer и кросоувърите X1/X2 вече имат междинни версии с предно задвижване sDrive20d с четирицилиндров двигател. Друга актуализация в духа на времето е дебютът на plug-in хибридите BMW 530e със задвижване на четирите колела xDrive.

Преди година, по време на дебюта на BMW 5-Series (G60), беше обявено, че акумулаторните хибриди ще се присъединят към гамата на модела през пролетта на 2024 г. Така и стана, като отначало баварците предложиха две версии – 530e и 550e xDrive, а сега е добавена трета – 530e xDrive. Тя е на върха на гамата, като получава 3,0-литров двигател с 489 к.с. и 700 Нм. Вариантът с 2,0-литров мотор, на свой ред, развива 299 сили и 450 Нм.

Разширяването на гамата от дизелови двигатели също е факт, като сега в продажба се появи хибридната версия на 540d xDrive със задвижване на всички колела с 3,0-литров редови „шестак“. В случая пиковата мощност е 303 конски сили и 670 Нм. За BMW с предно предаване се предлага 2,0-литров дизелов двигател, който, съчетан с 48-волтов стартер-генератор, произвежда до 163 конски сили и 400 Нм. Този мотор се предлага на X1/X2 и на 2-Series Active Tourer във вариант sDrive20d.

Последният път, когато BMW разшири своята „глобална“ гама беше през февруари, като тогава на купувачите бяха предложени дизелови, хибридни и електрически версии. Опростяването на екостандарта Euro-7 позволява на производителите на автомобили да не бързат с електрификацията и да поддържат различни версии на гориво по-дълго.