BMW подготвя четири нови големи кросоувъра – iX6, iX7, iX8 и iX9

В германското патентно ведомство автомобилната марка BMW регистрира четири нови търговски марки директно за своите модели, които към момента липсват в моделната гама.

Говорим за комбинация от символи, определящи новите индекси iX6,iX7,iX8 и iX9. Според експерти, първите две модификации може да се окажат електрически аналози на съществуващите кросоувъри, които са оборудвани с двигатели с вътрешно горене Х6 и Х7. Последният вариант пък може да се конкурира с премиум модели на известни автомобилни марки като Rolls-Royce.

BMW iX7 трябва да бъде първият на автомобилния пазар. Това обаче ще се случи през втората половина на 2027 година. Всъдеходната версия с три реда седалки в купето ще бъде позиционирана като акумулаторна алтернатива на настоящото BMW X7. Неговият основен пазарен конкурент ще бъде SUV-то Mercedes EQS. Автомобилът ще получи двигатели от вече пуснатия седан BMW i7.

BMW iX6 трябва да излезе с година закъснение на пазара. Можем да говорим за крос-купе версия на актуалното BMW iX със същите двигатели, но с по-спортна насоченост. Най-вероятно iX8 ще получи същата платформа, както в случая с iX7. В същото време автомобилите ще бъдат позиционирани под формата на по-драйвърска модификация.

Междувременно най-спортната баварска крос-кънтри версия в този сегмент трябва да остане BMW XM. Не трябва да очаквате пряка конкуренция между тези модели, защото те ще получат различни видове двигатели. Всъдеходната версия на BMW M в момента също е хибридна.

Съдейки по индекса, модификацията на BMW iX9 трябва да стане най-голямата версия и да заеме позицията на флагман. При разработването на този електрически автомобил баварският производител трябва да се фокусира по-малко върху спорта и повече върху комфорта, както в случая с Rolls-Royce на Cullinan.

В заключение си струва да се отбележи, че все още не е известно точно кога последните два модела ще излязат на автомобилния пазар.