BMW ще запази ръчните скорости, поне до 2030 година

Шефът на BMW M Франк ван Меел потвърди, че M2, M3 и M4 ще продължат да предлагат три педала до края на десетилетието

Не е тайна: Ръчната скоростна кутия е умираща порода. Все още обаче има ентусиасти, които обичат сами да превключват скоростите, но на производителите им е все по-трудно да оправдаят поддържането на опцията с три педала.

Търсенето на механични скоростни кутии става все по-слабо и не е рентабилно за производителите. От едно скорошно интервю обаче, BMW изглежда ще продължи с „ръчката“, поне до 2030 година.

На едно скорошно събитие на пистата Kyalami Grand Prix в Южна Африка, шефът на М-подразделението на BMW Франк ван Меел заяви: „Механичната (ръчна) скоростна кутия, за съжаление, вече не е толкова широко разпространена“.

Но що се отнася до моделите M2, M3 и M4, то за тези автомобили ние продължаваме да предлагаме ръчни скорости и тези автомобили ще се предлагат така още дълго време, поне до края на това десетилетие“, каза ван Меел.

Според настоящите продуктови цикли на баварците, може да се направи извода, че новото M2 трябва да остане налично до 2030 г. Но M3 и M4 са малко по-назад, като новите версии се очакват до 2028 година. Дали новите версии на M3 r M4 наистина ще имат „ръчка“ е въпрос, на който все още няма отговор.

Разбира се, ван Меел добави, че ръководството ще остави тази опция, докато клиентите я желаят. Така че, ако искате опциите с три педала да останат налични, не забравяйте да вложите парите си в такава версия следващия път, когато купувате нова кола.