BMW M3 CS дебютира с повече мощност и по-малко тегло

BMW прави модели Clubsport от ерата на E9, за да обозначи следващото най-добро нещо в гамата си след топ-версията CSL. След като предишното поколение M3 получи версия CS в края на 2017 г. с повече мощност и по-малко тегло, неговият наследник дебютира официално със същата рецепта.

Подобно на поколението F80, той също ще се продава само с автоматична скоростна кутия, но има ключова разлика. Новото M3 CS има и xDrive, като клиентът може да избере само задно предаване, докато предшественикът му беше само с такова задвижване.

Инженерите от BMW M са доработили 3,0-литровия двигател S58 с двойно турбо, за да получат 550 к.с., които съответстват на купето M4 CSL, което е само със задно задвижване. И това не е най-мощният редови шестцилиндров двигател в историята на компанията, тъй като изключително рядкото 3.0 CSL развива 560 к.с. Максималният въртящ момент е 650 Нм, като остава непроменен в сравнение с версията M3 Competition xDrive, на която е базирано CS.

Освен с допълнителна мощност, M3 CS може да се похвали и с по-ниско тегло – цели 34 кг, което е постигнато благодарение на „пластмасова диета“, комбинирана с въглеродни нишки. Тези материали са използвани за предния капак, предния сплитер, въздухозаборниците, капаците на страничните огледала, задния дифузьор и спойлера на капака на багажника.

Покривът също е направен от лекия, но издръжлив материал, както и лостчетата за смяна на предавките, централната конзола и декоративните лайстни. За намаляване на теглото помагат задния шумозаглушител от титан и карбоновите седалки. В стремежа за намаляване на килограмите са премахнати задните вентилационни отвори.

Блатодарение на увеличената мощност M3 CS ускорява от 0 до 97 км/ч (60 мили) за 3,2 секунди, което е с 0,2 секунди по-бързо от версията Competition xDrive. Пакетът M Driver’s Package е част от стандартното оборудване и позволява развиване на максимална скорост от 303 км/ч.

Дизайнът на автомобила прави впечатление не само с огромната бъбрековидна решетка. Завършено в удивителна сигнално зелена боя от каталога Individual, M3 CS има жълти дневни светлини, които повтарят тези на M4 CSL, M5 CS и на състезателните автомобили. Подобно на хардкорното купе, контурът на решетката при седана е завършен в червено.

Клиентите не са ограничени с тази зелена боя, тъй като BMW ще продава суперседана и в черни сапфирени и сиви метални цветове Brooklyn заедно с цвят Frozen Solid White Individual. Отвътре електрическите и отопляеми предни седалки имат осветени лога „CS“ и кожа Merino с червени акценти Mugello.

Като опция за модела BMW предлага карбоново-керамични спирачки. С размери 275/35 ZR19 отпред и 285/30 ZR20 отзад, гумите Michelin Pilot Sport Cup 2 са безплатна опция за летите джанти, налични в матово черно или златист бронз.

От компанията-производител посочват, че M3 CS ще се произвежда в ограничен тираж, но без да разкрива точния брой. Логиката подсказва, че този автомобил ще бъде по-малко ексклузивен от M4 CSL, от който се произвеждат само 1000 бройки за целия свят.

Previous post Чудна новина! Кросоувърът Volkswagen Taigo щял да поевтинее
Next post Срещу 11 милиона евро Нюрбургринг става състезателна писта на бъдещето