BMW X4 M Competition се втурва напред като снаряд

В богатата гама на BMW има много модели за всеки вкус и потребности, но ако трябва да изберем само един автомобил, който да изглежда спортно, да бъде мощен, да се управлява прецизно и да бъде практичен, то това безспорно би било BMW X4 M Competition. Този уникален баварски кросоувър дебютира през 2019 година, но наскоро беше обновен и получи по-спортна външност, модернизиран салон, нови функции и повече сила, което го прави още по-желан и по-вълнуващ за шофиране.

На външен вид новото BMW X4 M Competition се отличава с по-голяма радиаторна решетка и по-плоски фарове, предава „Монитор“. Черната ивица, в която е разположена камерата iCam, осигурява визуално разделяне на решетката на BMW, чиято съединена рамка е боядисана в черно. От дясната страна на решетката стои логото X4 M. Към стандартните адаптивни LED фарове с матрична функция, като опция вече се предлагат и лазерни светлини с обхват до 650 метра.

Новото BMW X4 M Competition разполага с изцяло LED задни светлини с черни контури и по-тесни светлинни ивици. Долната част на задната броня е в типичен М-стил и е боядисана в гланцово черно.

От двете страни на големия дифузьор са разположени двата чифта двойни ауспухови тръби в черен хром на спортната изпускателна система. Новото BMW X4 M Competition се предлага и с два нови цвята – син металик Marina Bay и жълт M Sao Paulo, както и с познатите черен металик M Carbon и сив металик M Brooklyn.

Обновеното BMW X4 M Competition се предлага стандартно с новото 12,3-инчово дигитално инструментално табло BMW Live Cockpit Professional, включително и със системата Connected Drive.

Интелигентните мрежи и иновативните цифрови услуги, базирани на операционната система BMW 7, като интелигентният персонален асистент и актуализация на софтуера по въздуха, гарантират особено ефективно взаимодействие между водача и автомобила.

Интуитивната работа на системата със стандартен 10,25-инчов дисплей е допълнително оптимизирана. В зависимост от ситуацията водачът има избор между сензорно управление от контролния дисплей с диагонал до 12,3 инча, от въртящия се бутон на централния тунел, от бутоните на волана или чрез гласово управление. Аудиосистемата Harman-Kardon е стандартно оборудване и осигурява превъзходно качество на звука.

Новото BMW X4 M Competition е оборудвано стандартно с M-спортни седалки с електрически регулируеми облегалки за главата и лого M. Към кожената тапицерия Merino в четири цветови комбинации се предлага като опция и специална кожа от BMW Individual. Вентилационните отвори са с поцинковано покритие, вътрешната облицовка вече е стандартно с диамантена форма от тъмен алуминий, а като опция се предлага ясеново дърво.

Обемът на багажника е 525 литра, а със сгънати задни седалки достига 1430 литра. Капакът е с електрическо задвижване за отваряне и затваряне, и има сензори за отваряне с доближаване на крак.

Новото BMW X4 M Competition е оборудвано с всички съвременни системи за подпомагане на водача. За първи път като опция се предлага професионален асистент на водача. Той включва активен круиз контрол с подобрена функционалност, предупреждение на кръстовище с функция за спиране в града, асистент за поддържане на лентата на движение и подобрен асистент за шофиране.

Сред приятните опции са вентилация на предните седалки, автопилот за паркиране, Wi-Fi, четири камери за 360-градусов кръгов обзор, система за разпознаване на пътните знаци и система за полуавтономно движение.

Новото BMW X4 M Competition предлага повишена тяга. Най-спортният 3,0-литров редови 6-цилиндров бензинов двигател на BMW с максимална мощност от 510 к.с. има максимален въртящ момент, който е увеличен с 50 Нм до 650 Нм за ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди, което е с 0,3 секунди по-бързо от преди и го прави най-бързо ускоряващият кросоувър от M-моделите досега.

Максималната скорост kd BMW X4 M Competition е електронно ограничена до 250 км/ч. По избор скоростта може да се увеличи до 285 км/ч в комбинация с опционалния пакет M Driver’s. Обновеният редови 6-цилиндров двигател в BMW X4 M Competition е оборудван с много лек кован колянов вал.

Мощността се предава към четирите колела чрез 8-степенната автоматична спортна трансмисия M Steptronic с технологията Drivelogic. Освен напълно автоматично превключване на предавките, системата позволява и ръчна смяна с последователен избор на позиция на задвижване. В допълнение към новия M-скоростен селектор на централната конзола, за тази цел се предлагат и лостчета за превключване на волана.

Стандартната M-спортна изпускателна система в BMW X4 M Competition обогатява звука на двигателя, характерен за спортните автомобили от серията M, особено при голямо натоварване и високи обороти на двигателя. Регулируемите клапи на М-спортната изпускателна система позволяват голямо разнообразие от звуци.

За гъвкавостта на новото BMW X4 M Competition много допринася системата за задвижване на четирите колела M xDrive. Тя комбинира оптимално сцепление с предаването на тягата към четирите колела с доказаните динамични качества на класическото задно задвижване. Електронно управляваната система M xDrive, свързана с динамичния контрол на стабилността DSC, насочва само част от въртящия момент към предната ос, когато задните колела достигнат лимита на възможностите си за пренос на мощност.

С натискането на един бутон водачът може да повлияе не само върху работата на системата за контрол на стабилността, но и върху разпределението на въртящия момент между предните и задните колела. Контролът на взаимодействие на системата за задвижване на всички колела M xDrive с активния М-диференциал осигурява предаване на тягата на двигателя без загуби.

На пътя новото BMW X4 M Competition дава възможност за динамично шофиране. Светкавичното ускорение върви успоредно с прецизното управление и ефективното забавяне, което осигурява оптимална стабилност и дава възможност за спортен стил на каране. Мощният двигател реагира експлозивно при пълна газ и изкушава да го пришпорвате постоянно в спортен режим.

Системата M xDrive помага за пъргавината, но няма как да се заобиколи фактът, че BMW X4 M тежи над 2 тона с водача. Окачването е твърдо и стегнато, но подобреният комфорт на возене прави кросоувъра практичен за ежедневна употреба и дълги пътувания. Цената на новото BMW X4 M Competition у нас започва от 194 673 лева.