Bugatti изпраща легендата Chiron под номер 500

След като спечели огромно признание благодарение на него, Bugatti ще оттегли своя легендарен Chiron. Чудовището с цена 3,65 милиона евро беше най-бързата кола в света до февруари тази година, достигайки замайващите 480 кв/ч.

Тогава короната му беше отнета от Koenigsegg Jesko Absolut,откъдето ссе хвалят с умопомрачителните 530 км/ч. Chiron падна до престигното трето място, след като беше изпреварен и от „брат си” Bugatti Bolide (500 км/ч).

Легендарният модел ще бъде изпратен с финална версия, наречена Super Sport L’Ultime. С нея марката ще „отпразнува края на невероятна ера Chiron“. Този суперавтомобил ще последният от 500-те бройки, правени в историята. Отличава се с впечатляващ дизайн в синьо и черно, с изписани на вратата имена на големи състезателни градове.

Те включват Молсхайм (Франция), където се произвежда Chiron, както и препратки към писти в Монако, Катар и къде ли не. Моделът за сбогуване също бележи края на пътя за легендарния W16 двигател на марката. Наследникът на автомобила ще разполага с огромно хибридно задвижване, за което вече съобщихме. L’Ultime ще приюти най-големия двигател, поставян някога в Chiron, с дължина от един метър.

Междувременно неговият заместител ще съчетае уникалния дизайн на Bugatti с вътрешно горене с технологията за електрически суперавтомобили от новите собственици Rimac. Очаква се хибридът да надмине дори настоящите 1587 конски сили, произведени от W16. Допълнителни подробности за предстоящия хиперавтомобил остават в тайна, като дори датата на представянето е обвита в мистерия.

Говорител на Bugatti каза: „Този последен шедьовър на Chiron – Super Sport, е наследник на красиво измислена колата, която зае централната сцена в Женева преди около осем години, като напомня по изящен начин за своята идентичност. От своя спиращ дъха глобален дебют в Женева преди осем години – разкрит като най-мощният, най-бързият и луксозен автомобил в света, Chiron издържа изпитанието на времето, оставайки на върха на автомобилното майсторство и производителност.“

Президентът на компанията Кристоф Пишон добави: „Марката Bugatti е изградена не само върху чисто представяне, но и върху абсолютно майсторство, изтънченост и елегантност, формиращи самия връх на автомобилната индустрия. Този много специален Super Sport – последният шедьовър в ерата на семейство Chiron, въплъщава тези ценности. Последният модел под номер 500 е подходящо сбогуване, което завинаги ще бъде гравирано в автомобилната история и проправя пътя към ярка нова глава от нея“.