Bugatti показа още една ексклузивна хиперкола

Bugatti представи „единствената по рода си“ хиперкола, който анонсира по-рано тази седмица. Оказа се, че това е Chiron Profilée – нов член на семейството Chiron със специален стил и едно от последните Bugatti с W16 двигател.

Колата все още не е продадена тя ще отиде на търг на RM Sotheby’s, който ще се проведе на 1 февруари 2023 г. Френският производител обещава да дари част от печалбата от продажбата на ексклузивния автомобил за благотворителност.

Представеният през 2020 г. Chiron Pur Sport се разпродаде бързо, след което Bugatti, по искане на клиентите, започна да разработва нова версия, която е по-малко хардкорна и по-елегантна. Така се роди Profilee, която трябваше да бъде включена в серията, но всички слотове, предназначени за различни варианти на Chiron, бяха заети.

В резултат на това Profilée стана 501-вият Chiron и остана в едно копие. За хиперколата е разработен специален нюанс на каросерията – Argent Atlantique, а долната част е украсена с въглеродни влакна. Джантите също са уникални – те са разработени и тествани специално за модела, боядисани в цвят Le Patron, повтарящ карбоновия бодикит.

Profilée е първият Chiron с тапицерия от тъкана кожа в интериора, включваща арматурното табло, панелите на вратите и централната конзола. За създаването на шарките са използвани повече от 2500 метра кожени ленти.

Хиперколата също така е получила пренастроено окачване, като пружините са с 10% по-твърди от тези Chiron Sport, а отрицателният ъгъл на наклон на задните колела е увеличен с 50%.

Автомобилът се задвижва от същия W16 с мощност от 1500 конски сили. Profilée ускорява от място до 100 км/ч за 2,3 секунди, а до 200 км/ч – за 5,5 секунди. Максималната скорост е 380 см/м в сравнение с 350 за Chiron Pur Sport.