Citroen представи много евтин електромобил с цена под 20 000 лв.

В Индия дебютира електрическия крос хечбек Citroen eC3. Той споделя каросерия с бензиновия модел, има обикновена батерия с въздушно охлаждане и само един електромотор, монтиран на предната ос. Основното конкурентно предимство на иновацията е цената. Според местните медии колата ще струва около 11 хиляди долара, което съответства на около 19 800 лева.

Електрическият Citroen eC3 е проектиран специално за индийския пазар. И тъй като е максимално унифициран с модела на бензин, се оказа сравнително евтин. Ако се вгледате внимателно, електрическият автомобил дори запазва капачката на резервоара за бензин на левия заден калник и само миниатюрен селектор на трансмисията отличава иновацията. Обемът на багажника е същият – 315 литра.

Батерията на eC3 е монтирана под пода, а не интегрирана в шасито, намалявайки пътния просвет с 10 милиметра. Става дума за обикновена литиево-желязо-фосфатна батерия от китайската компания Svolt, с въздушно охлаждане и поддръжка на DC зареждане с мощност до 50 киловата. Но дори и в този случай зареждането на батерията от 10 до 80 процента отнема почти час.

Единственият електрически мотор е разположен на предната ос. Той произвежда 57 конски сили и 147 Нм въртящ момент, което позволява на крос-хеча да ускори до 60 километра в час за 6.8 секунди. Максималната скорост на eC3 е само 107 километра в час, пробегът според индийския цикъл ARAI е 320 километра.

Продажбите на Citroen eC3 ще започнат в Индия през февруари. Въпреки че цените все още не са обявени, местните медии говорят за еквивалента на $11 000, което макар и да не изглежда много, би направило електрическия автомобил малко по-скъп от конкурента на Tata Tiago EV.