Dacia пуска голям купеобразен кросоувър в стила на BMW X6

Dacia подготвя нов флагмански модел. Представянето му трябва да се състои през 2026 г. и ще открие така наречения D-SUV клас за румънската марка. Данните за това са от испанския сайт Motor.es

Новият кросоувър на Dacia ще бъде значително по-голям от Duster и от по-големия си брат Bigster. Дължината на колата ще бъде около 4.6 м и ще бъде изградена на платформата CMF.

Според визуализациите, новата Dacia ще се отличава с остър дизайн със скосен дъговиден покрив, висока линия на прозорците и скрити дръжки на задните врати. С други думи новият румънски флагман ще е купеобразен кросоувър.

Моделът ще се превърне в достъпно кросоувър купе – евтина алтернатива на Audi Q3 Sportback. Всъщност той ще замени Renault Arkana, който скоро ще бъде спрян от производство.

Кросоувърът на Dacia се позиционира като по-достъпна алтернатива и на Citroen C5 X. Това означава, че той ще има малък просвет, а управлението ще бъде направено по-близо до това на лек автомобил.

Очаква се новата Dacia да получи бензинови турбо двигатели с 48-волтови „меки“ хибридни агрегати. Ще има и пълноценен хибрид E-Tech, както и модификация с фабрична газова уредба.