Dacia пусна първия си хибрид и обяви цената му за България

Най-достъпната марка на европейския пазар вече има и първия си хибриден модел. Dacia Jogger HYBRID 140 e и най-скъпият модел в гамата на румънците, със стартова цена 50 490 лева за България.

Хибридната система в Jogger e на практика много близка до тази в Renault Captur E-Tech Full Hybrid: 1.6-литров бензинов двигател с 90 конски сили мощност, електрически стартер-генератор и електомотор с 50 к. с. Те са свързани с т. нар. „многорежимна“ скоростна кутия, разработена първоначално за тима на Renault във Formula 1. Батерията е с капацитет 1.2 кВтч, монтирана е на мястото на резервното колело и има 8-годишна гаранция. Тя се зарежда само от двигателя и от спирачките в режим на рекуперация – не може да се включва към електрическата мрежа.

От Dacia уверяват, че в градски условия тази система е с до 40% по-икономична от обикновен бензинов автомобил. Eдно зареждане на резервоара е достатъчно за пробег от 900 километра. В интериора няма особени разлики със стандартния модел, ако не броим 7-инчовия дигитален панел на приборите и скоростния лост.

Поръчките са вече отворени, а доставките за България се очаква да започнат през март. Цената на хибрида изглежда висока на фона на стандартния Jogger със 7 места, фабрична газова уредба и 100 коня мощност, който в момента започва от 34 090 лева.

От Dacia обаче подчертават, че над две трети от досегашните 83,000 поръчки за Jogger в Европа са за най-високото ниво на оборудване, така че очевидно има потенциал към развитие към по-висок ценови сегмент. Дори и със стартова цена 50 490 лева, хибридният Jogger си остава с петцифрена сума по-евтин от следващия най-достъпен 7-местен модел на пазара у нас.