Fiat пенсионира 500X и възражда „най-грозната кола“

Fiat възнамерява скоро да се сбогува с кросоувъра 500X, който е базиран на хечбека 500. Моделът ще получи два наследника наведнъж, които все още са известни само с кодовите обозначения F364 и UV5. Първият ще бъде компактен SUV, близък да електрическия Jeep Avenger, а вторият ще споделя платформата си с новото поколение Citroen C3 Aircross и Opel Crossland.

Любопитно е също, че може да се появи и по-голям автомобил с повишена проходимост, като за него може да бъде възродено името Multipla, която все още се смята за носител на титлата „най-грозна кола в света“.

Fiat 500X навлезе на европейския пазар през 2014 г. и се превърна в търговски успех. Жизненият цикъл на модела обаче е към своя край и поради тази причина сега италианците разработват два кросоувъра наведнъж, които ще заемат мястото на 500X в гамата на Fiat. Те ще са SUV-та с дължина 4.2 и 4.4 метра.

Очаква се първият да се казва Fiat 600 и да бъде електрически: за това се планира да се използват платформата и агрегатите на наскоро представения Jeep Avenger . В същото време иновацията ще има и конвенционални версии с двигатели с вътрешно горене, унифицирани с DS 3 (и двете марки са част от концерна Stellantis). Производството на Fiat 600 ще бъде организирано в завода Stellantis в Полша – това ще стане още през 2023 г.

И през 2025 г. по-голям кросоувър с дължина 4,4 метра, изграден върху архитектурата на Citroen C3 Aircross и Opel Crossland , ще види светлината . Европейските журналисти намекнаха за името на модела Nuovo Multipla, заимствано от легендарната Multipla, известна като „най-грозната кола в света“. Сглобяването на този кросоувър ще се извършва в съоръженията на Stellantis в Турция и ще се предлага във версии с пет и седем места.

Също така в най-близките планове на Fiat е пускането на електрическата кола Topolino, която ще стане аналог на Citroen AMI , както и актуализацията на Panda, планирана за края на 2024 г. – този проект носи вътрешния фабричен код F1H.