Fiat Panda 4×4 се завръща на пазара

Бюджетният хечбек Fiat Panda 4×4 изчезна от ценовите листи на дилърите през лятото на 2022 г. Производството на популярния модел в Европа бе спряно поради липса на компоненти. Но, както съобщава ресурсът Passione Auto Italiane с позоваване на ръководителя на Fiat Оливие Франсоа, производството на Panda 4×4 ще бъде възобновено през 2023 година.

Настоящото поколение на модела ще остане на поточната линия на завода в Помиляно д’Арко до 2026-а. Освен това през 2024 година към него ще се присъедини новата Panda, разработена от бразилското подразделение, която ще се прави на евтината платформа CMP.

За разлика от всички предишни поколения на модела, които принадлежат към европейския А-клас, новата Panda ще премине в сегмент В. Известно е, че в Бразилия порасналият хечбек ще се предлага с хибридeн силов тракт. Докато в Европа това ще бъде електрически автомобил, сглобяван в завода на Fiat в Сърбия.

Що се отнася до Fiat Panda 4×4 от трето поколение, преди да бъде спряно производството ѝ, тя се оборудвaше с бензинов турбомотор TwiAir с работен обем 875 куб.м. см. Мощността на агрегата е 85 к.с., а максималният въртящ момент – 145 Нм. Този агрегат работи съвместно с шестстепенна механична скоростна кутия.

Точната дата на рестартирането на Fiat Panda 4×4 не е обявена. В момента това е най-евтиният модел автомобил на италианската марка. През 2023 г. тази „титла“ ще отиде при електрическия Fiat Topolino. А от 2027 г. цялата европейска линия на Fiat ще бъде електрическа.