Ford показа новото Tourneo, вече и на ток

Ford добави още един лекотоварен модел към своята гама в лицето на Tourneo Courier и неговата изцяло електрическа версия с означените E-Tourneo Courier. Двата модела ще започнат да се продават в Европа още през тази година с няколко различни нива на оборудване, едно от които донася подобен на SUV стайлинг с черни пластмаси около калниците и броните.

Ако се поражда объркване, то вероятно се бъркате с представения през 2021 година Tourneo Connect, който пък е базиран на Caddy. За разлика от него, тук платформата е подобна на тази при Fiesta и Puma, но с еволюирал дизайн. Това позволява, както задвижване с ДВГ, така и изцяло електрически тракт.

Първоначално Tourneo Courier ще се предлага с 1,0-литровия трицилиндров бензинов двигател EcoBoost с турбокомпресор, който генерира 123 к.с.. Той може да бъде съчетан с 6-степенна механична или 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. И двата варианта изпращат мощността към предния мост – точно както в подобния Ford Puma.

Подобно на E-Transit Courier, който беше показан през април, E-Tourneo Courier е оборудван с един електромотор с мощност 134 к.с., който позволява максимална скорост от 145 км/ч. Шофьорът има достъп до режимите Normal (нормален), Eco (икономичен) и Slippery (хлъзгав). Ford не разкрива капацитета на батерията, нито електрическия пробег на модела. Американците обаче заявиха, че пълното зареждане отнема 5,7 часа от 11 kW станция. При използване на бърза зарядна станция с мощност 100 kW батерията може да се зарежда от 10 до 80% за по-малко от 35 минути, като за 10 минути се възстановява пробег от 87 км.

Ford Tourneo Courier с двигател с вътрешно горене ще започне да се произвежда през 2023 г., а първите поръчки в Европа ще бъдат отворени това лято. Тези, които се интересуват от изцяло електрическия E-Tourneo Courier, ще трябва да почакат, тъй като производството му ще започне в Крайова, Румъния, през втората половина на 2024 г., редом с механично свързания Puma. Ford обеща да премине само към електрически превозни средства в Европа до 2035 г., в съответствие с предстоящите разпоредби в региона, след като представи 10 нови предложения за електрически превозни средства.