Ford показа Explorer EV – електромобил базиран на Volkswagen

След месеци на поетапно разсекретяване, Ford най-после представи новия си електрически модел, разработен специално за Европа. Той носи името Explorer EV и няма нищо общо с конвенционалния модел, който носи същото означение. Колата е разработена върху платформата MEV на Volkswagen и е първия сериен електромобил на компания произвеждан в завода в Германия.

Дължината на Explorer EV е 4.5 метра, почти колкото на Volkswagen ID.4. От американската компания обещават цената на модела да започва от около 45 хиляди евро, а поръчки ще се приемат към края на годината. Очаква се да се предлагат две версии – Explorer и Explorer Premium с по-високо ниво на оборудване.

От Ford казват, че електрическият Explorer комбинира германското инженерно мислене и традиционния американски SUV разработен специално за европейския пазар. На практика кросоувърът няма нищо общо с ID.4, както отвън, така и вътре. За сметка на това, задвижването се очаква да е идентично с това на Volkswagen-а.

Американците все още не споделят пълни подробности, но пък казват, че Explorer EV ще разполага със задно задвижване или 4х4 и вероятно става въпрос за системите с 204 и 299 конски сили, които VW предлага при Pro и GTX модификациите. От Ford разкриват, че батерията се зарежда от 10 до 80 процента за само 25 минути при бърза зарядна станция.