Ford продава завода си в Германия на китайците от BYD

Ford има планове да продаде фабриката си в германския град Саарлуис и според нов доклад на The Wall Street Journal, вече има потенциален купувач за завода. Изданието посочва, че съвсем скоро може да има среща между представители на американците и китайската компания BYD, относно продажбата на завода. Към момента преговорите все още са в ранен етап, но китайците изглежда имат интерес.

Към момента завода в Саарлуис произвежда хечбека Focus, който както вече ви казахме, скоро ще бъде свален от производство. На практика това ще остави служителите там без работа, тъй като през изминалата година от Ford избраха завода във Валенсия за производството на електрически автомобили. Заедно с него ще работи и завода в Кьолн, който също ще произвежда само електромобили към края на това десетилетие.

В същото време от BYD търсят начини за разширяване на бизнеса си в Европа, а подобно съоръжение би било от голяма полза. През изминалата година компанията записа рекорден брой продадени електрически и плъг-ин хибридни автомобили, като победи всички останали производители в този сегмент.