Ford се завръща във Formula 1, ще си партнира с Red Bull

Ford официално обяви завръщането си във Formula 1 като партньор на Red Bull Powertrains от 2026 година. Както вероятно знаете, тогава се предвижда промяна на регулациите, които ще задължат отборите да насочат болидите към по-зелената страна на нещата като използват до 50% електрическа мощност за задвижване и еко „горива“. През същата година се очаква и от Audi да влязат в състезанието.

Завръщането на Ford идва близо две десетилетия след като компанията продаде отбора си именно на Red Bull през 2004 година. Компанията има солидна история в надпреварата с 10 шампионски титли при конструкторите и 13 шампионски титли при пилотите. Взаимната работа на двете компании започва още от тази година, за да разработят изцяло нова задвижваща система, която да покрие изцяло изискванията.

„Това е началото на вълнуваща нова глава в историята на автомобилните спортове на Ford, която започна, когато прадядо ми спечели състезание, което помогна за стартирането на нашата компания“, заяви изпълнителният директор Бил Форд. „Ford се завръща към върха на спорта, пренасяйки дългата традиция на Ford за иновации, устойчивост и електрификация до един от най-видимите етапи в света“, каза той.