Ford слага въздушни възглавници на тавана на автомобила

Автомобилните производители често патентоват решения, не всички от които са предназначени да бъдат внедрени в серийни автомобили. Един от последните примери за такива патенти са въздушните възглавници, които Ford предложи да постави на тавана на безпилотни автомобили.

Както е замислено от разработчиците, въздушната възглавница при отваряне прави своеобразен „пашкул“, който предпазва пътника, изключвайки удрянето на твърди повърхности при инцидент.

Но, съдейки по схемите на Ford, сега е планирано новият тип въздушни възглавници да бъдат поставени на тавана на колата – има общо четири такива възглавници, по една за всеки пътник.

Заслужава да се отбележи, че седалките на патентите не са подредени по традиционната схема: предните седалки са разположени срещу посоката на движение, т.е. водачът и пътникът от първия ред са обърнати към пътниците от втория ред.

Съответно, при такава схема е безсмислено да се поставят въздушни възглавници в предния панел, така че Ford намира изход, като предлага да ги монтира на тавана. Всеки защитен елемент се състои от панели и надуваеми цилиндрични камери и се разгъва по такъв начин, че човек отново да се окаже в своеобразния „пашкул“, който не му позволява да удря други пътници или твърди повърхности.

Това решение обаче едва ли ще бъде изпълнено, тъй като Ford наскоро обяви закриването на подразделението Argo, което разработваше самоуправляващи се автомобили. Като причина за това решение от компанията изтъкват ​​намаляване на разходите.