Ford Puma ST: Като на Монте Карло, но не съвсем…

В деня, когато взех за тест Ford Puma ST, Себастиен Льоб с Ford Puma Rally1 поведе в рали Монте Карло. В деня когато минавах за втори път през заснежения проход Петрохан със зелената Puma ST, във френските Алпи Льоб записа в Княжеството първата победа на Puma Rally1 и първа на кола от новата ера на WRC.

Има разлика между двата звяра. Единият – Puma ST е серийна спортна версия с 200 коня. Другият – Puma Rally1 е състезателният рали автомобил с над 500 к.с., създаден от M-Sport на Малкълм Уилсън според новите правила на шампионата.

Падна ми се наистина добър период да тествам Puma ST. Това е апотеозът в развитието на модела в серийните му варианти. Преди повече от година и половина карах кросоувъра Puma Hibrid ST-Line. Още тогава колата развенча нечии скептични твърдения, че това е по-висока Fiesta. Ето, че сега дойде ред на специално разработената спортна версия на компактния SUV – Puma ST.

Веднага си личи, че създателите на автомобила от Ford Performance са искали здраво да го нахъсат. И са успели. Не само отвън, а и отвътре. Хората имат опит и от Focus ST, и от Fiesta ST… Всъщност за първи път карах Focus ST тъкмо по време на рали Монте Карло през 2006 г.

Новият Ford Puma ST, като изключим впечатляващия зелен цвят, изглежда стандартно. Дори колата е малко повдигната, с което намеква за SUV произхода си. Пък и е удобна за големите неравности по нашите пътища. Отпред на решетката и отзад са означенията ST, на черен сплитер под предната броя и на вратите е изписано, че колата е на Ford Performance. Разликата се усеща и по червените спирачни апарати на колелата, прозиращи през джантите. Спирачните дискове също са по-големи със 17% и отпред са 325 мм.

Настанявам се в широкото и просторно купе и веднага усещам разликата. Седалките са спортни, Recaro и дават изключителна стабилност на тялото, особено в завой. И тук присъства означението ST на облегалките. Високите им странични бордове дават подобрена опора и комфорт. Седалките могат да се регулират в долната част на гърба. За спортния дух напомнят воланът, лоста за скоростите, педалите…

Puma ST е наследил от обикновения си събрат модулния багажник и възможността за транспортиране на малки товари. Багажникът е с обем от 456 л, но има една дяволия – MegaBox. Това е интересна и уникална функционалност на товарното отделение, в пода на което има интегрирана кутия с вместимост 80 л. В нея могат да се слагат мръсни и мокри предмети, инструменти, спортна екипировка и др. Кутията е със специално покритие и отводнителен отвор с тапа, за да може да се мие.

Натискам бутона за стартиране на двигателя. При контакта, на таблото се появява анимация на скачаща пума. Стартира ли се двигателя, се чува гърленото му боботене, имитиращо работата на състезателния. При подаване на газ, звукът се усилва. При ускорение активният клапан още повече дава усещането за работа на състезателен агрегат, дава представа за мощ и скорост.

Всъщност и двете ги има. Достатъчно е на зелен светофар да подадете газ, и забравяте за тези около вас. Тогава гъгненето на високооборотният трицилиндров 1.5 литров EcoBoost двигател са превръща в рев, който отговаря на устрема на автомобила. Да, моторът на новата Puma ST е само трицилиндров, но е събрал мощност от 200 к.с. при 6000 об./мин и максимален въртящ момент от 320 Нм между 2500 и 3500 об/мин.

Всичко това е достатъчно, за да даде бързина и стабилност на лекото и компактно купе. Автомобилът ускорява за 6.7 сек. от 0 до 100 км/ч. Документално средният разход е 6,9 л на 100 км. По време на теста разходът бе 8,9 л, но при преминаване на Петрохан и то на сняг, си е напълно реално. Да не говорим, че имаше и други изпълнения по трасето. Максималната скорост е 220 км/ч. За момент, само за проба, стигнах до 200 км/ч.

Истинските качества на Puma ST се разбират на път със завои. И на сухо, и на мокро, а най-вече на сняг. Puma ST дава възможност на водача да избира между няколко режима на работа. То това си е „част от играта“ на екипите, създаващи ST версиите. Два режима са „кротките“ за Puma – Eco и Normal. Както се досещате, те държат звяра в „клетката“. Другите обаче…

Проходът Петрохан ми е познат доста добре, с разнообразни и атрактивни завои. Там „освобождавам“ автомобила от оковите. Включвам режим Sport. Двигателят става по-агресивен, заедно със звука на изпускателната система. Педалът на газта е по-чувствителен, а воланът – по-директен. Скоростта е доста по-висока от нормалната, но колата следва траекторията изключително прецизно и сигурно. Puma ST стои стабилно на пътя.

Промените, направени по окачването, очевидно дават резултат. LSD опцията, която работи заедно функцията Torque Vectoring Control, гарантира още по-добро сцепление и стабилност на предните гуми. Така се премахва или поне намалява недозанвиването.

Защо пък да не направим колата „още по-луда“? Режимът Track е така конфигуриран от Ford, че всички системи работят на минимум. Тракшън контрола е изключен. Намесата на стабилизиращата система, която е с три нива на активиране, е сведена до минимум.

Започва да вали сняг и да трупа по пътя доста бързичко. Учудващо, колата продължава да стои добре. Е, от време на време, задницата тръгва, но ST е лесен за контрол. Пък и зимните гуми Vredestein се оказват подходящи. Дори нарочно хлъзгам колата, за да влезе по-лесно в обратен завой.

Като стана дума за асистиращи системи, то при Puma ST те са в пълния си арсенал, гарантиращ сигурност и безопасност. Радар и камера разпознават пешеходци и следят пътя пред автомобила. Ако открие предпоставка за сблъсък с превозно средство, пешеходец или колоездач, кората предупреждава веднага бивате уведомени. Естествено, има асистент за аварийно спиране, а също камера за движение на заден ход и др.

В оборудването на Puma ST могат да бъдат открити също така и редица решения за повишаване на комфорта. Аудио система Bang & Olufsen с 575-ватова мощност е създадена специално за Puma. Quickclear пък е система за подгряване на предното стъкло, което бе неоценим помощник при зимния ми тест, когато колата бе покрита със сняг. Инфо-комуникационната система Ford SYNC 3 е със синхронизация за мобилен телефон с Apple CarPlay и Android Auto, FordPass Connect интернет свързаности др.

Стефан Илиев, Авто Мото