Google Maps и Waze се превръщат в кошмар през нощта

Google Maps и Waze в момента са най-добрите приложения за мобилна навигация в света, но използването им в Android Auto се превърна в голямо предизвикателство. Грешка, която съществува от поне няколко години, прави тези две приложения опасни през нощта, тъй като тогава те не могат да превключват на тъмен режим, съобщават потребители, цитирани от Autoevolution.

Това се случва при Android Auto – системата за сдвояване на телефона на Google, където Google Maps и Waze (двете са разработка на Google), би трябвало да се чувстват като у дома си. Проблемът се е появил още през 2022 година и въпреки оплаквания от страна на потребители, той все още не е отстранен и дори принуждава някои хора да се отказват от използването на навигация през нощта, защото гледането на екрана в дневен режим би ги заслепило временно, докато са зад волана.

Проблемът засяга главно потребители с вторични медийни приемници, при които автоматичното превключване от дневен към нощен режим се игнорира. Тези потребители обаче са опитали всичко – от актуализиране и бета софтуер до ръчно превключване към тъмен режим, след като включат фаровете на колите си.

В момента ръчното активиране на тъмния режим в Google Maps и Waze работи само понякога, което според потребители е дори по-опасно. Причина е, че когато Android Auto „инструктира“ Google Maps и Waze да превключват между дневен и нощен режим, на всеки няколко секунди екранът се превръща в мигащ интерфейс, който прави шофирането през нощта още по-трудно.

Експерти от екипа на Android Auto коментира, че проблемът вече е препратен на създателите на системата, но корекция все още не е направена. А като се има предвид, че първите съобщения за него са още от 2022 г., е трудно да се повярва, че нещата ще се променя. И това означава, че всеки шофьор ще трябва сам да намери решение.

Тези, които планират да преминат към други приложения за навигация, трябва да се откажат от идеята, тъй като грешката явно се намира в Android Auto. Това означава, че всяка алтернатива на Google Maps и Waze ще се бори със същия проблем. Всичко работи правилно при шофиране през деня, така че грешката засяга изключително нощния интерфейс.

Единственото решение за хората, които се борят с бъга, е да се откажат от Google Maps и Waze временно през нощта или да преминат към мобилните си устройства, ако имат нужда от напътствия завой по завой. И те трябва да изключат Android Auto в колите си, тъй като всичко работи правилно, когато Google Maps и Waze работят на смартфон с Android – още един знак, че проблемът е именно в Android Auto.