Haval H5 беше заснет за първи път на живо

Новият Haval H5, който преди това се появи на рендери в базата на китайското министерство на промишлеността, беше сниман на живо за първи път. Онзи ден в социалните мрежи на КНР се появиха снимки на черни и сиви всъдеходи от новия модел.

И двата автомобила са снимани само отстрани, така че всичко, което можете да видите, е невероятно дълга и дори не особено пропорционална каросерия, която при новото поколение се „разтяга“ повече от 5 метра.

По-точно общата дължина, широчина и височина на новия Haval H5/H5 Max са съответно 5 190, 1 905 и 1 835 мм, а междуосието достига 3 140 мм. Дизайнът на модела е базиран на платформата от пикапа Great Wall King Kong Poer.

Отвън новият H5 донякъде прилича на Haval Dargo X. По-конкретно неговите „познати“ характеристики включват формата на радиаторната решетка, силуета на надкалниковите арки, дизайна на задната част и вертикалните задни светлини.

Интериорът, съдейки по шпионските снимки, е проектиран в стил „минимализъм“. Ще са налични два екрана – един за инструменталния клъстер и втори, представляващ голям мултимедиен комплексен таблет. Вътре се набива на очи и добре помнатият централен тунел, чиято форма е ясно заимствана от кросоувърите Haval Cool Dog и H-Dog (второто поколение на Dargo).

Що се отнася до двигателите, засега в документите е посочен само един 2.0-литров турбобензинов двигател с мощност 224 к.с., но той е различен от предлагания с пикапа King Kong. В последния такъв двигател произвежда 190 конски сили, а като алтернатива се предлага турбодизел със 163 конски сили, чиято поява в H5 се очаква малко по-късно.

Все още няма информация за трансмисията, но като се има предвид техническият „афинитет“ на новия H5 с пикапите, има всички основания да се предположи, че всичките му двигатели ще бъдат „куплирани“ с класически шестстепенен „автомат“.

Пробното сглобяване на предпроизводствения Haval H5 от ново поколение вече е започнало – то се извършва в завода Jinmen, където вече е създадено производството на Tank 500 и Great Wall King Kong Poer. Всъдеходът трябва да влезе в „серия“ в близко бъдеще и се очаква на китайския пазар до края на първата половина на 2023 г.