Honda извади новия бюджетен кросоувър XR-V

Бюджетният кросоувър Honda XR-V от второ поколение бе представен в Китай. Иновацията ще бъде сглобявана в съоръженията на съвместното предприятие Dongfeng-Honda, а продажбите ѝ се очаква да започнат през есента. Honda XR-V е китайският аналог на „глобалния“ кросоувър HR-V – разликите са само в нюанси като основните са в дизайна на броните и оборудването. Досега е разкрита една модификация с предно задвижване, атмосферен 1.5-литров двигател и вариатор, но е възможно разширяване на моделната линия.

Ще припомним, че новият компактен кросоувър Honda HR-V дебютира в Япония през февруари миналата година под името Vezel. Седем месеца по-късно моделът достигна Европа под обичайното си име, а малко по-късно се появи и в България. Любопитното е, че китайският XR-V не копира директно аналога си HR-V – например, иновацията изглежда като наточен HR-V RS отпред.

Ако се абстрахираме от нюансите на различния бодикит, китайският XR-V е много близък до аналозите за другите пазари. Запазени са характерните „скрити дръжки на задните врати“, а интериорът е напълно еднакъв за цялото семейство „бюджетни“ автомобили Honda. Размерите на XR-V – дължина/широчина/височина са съответно 4 380/1 790/1 590 мм.

Демонстрационният кросоувър има интериор с кожена тапицерия, двузонов климатроник, панорамен покрив, медийна система с 9-инчов сензорен екран и безжично зареждане за джаджи. Освен това още в базовото си оборудване Honda XR-V предлага система за засичане на велосипедисти и пешеходци, адаптивен круиз контрол с асистент за „задръстване“, система за контрол на лентата и камера за обратно виждане.

Иначе технологията е проста: под капака има атмосферен четирицилиндров двигател L15B5 с мощност 124 конски сили и обем 1.5 литра, вариаторна скоростна кутия и задвижване само на предния мост. Цените за новия модел все още не са обявени, но моделът Honda XR-V от 2022 г. с подобно оборудване струва от 140 800 юана (21 000 долара) в Китай. Значително увеличение на цената на кросоувъра не се планира.