Honda и General Motors пускат автономни роботаксита в Токио

Honda Motor Co. и General Motors Co. обявиха, че започват бизнес с превоз на пътници с автономни превозни средства в Токио, след като подписаха меморандум за разбирателство. В това начинание GM ще бъде представен от своето звено за т.нар. роботаксита, Cruise LLC, което вече извършва търговски операции с автоматизирани коли в някои американски градове.

Планираната услуга ще стартира с няколко десетки роботаксита в централната част на Токио, като идеята е тя да бъде разширена до 500 превозни средства. Името на начинанието между Honda и GM се нарича Cruise Origin, споделя главният изпълнителен директор на японския концерн Тошихиро Мибе по време на събитие в четвъртък.

Колите ще разполагат с капацитет да превозват до шестима пътници, като при тях ще липсват както шофьорска седалка, така и волан, позволявайки на клиентите да седят един срещу друг. Очаква се прототип на превозното средство да бъде представено на автомобилното изложение в Токио, което започва на 25 октомври.

„Създадохме Cruise Origin с идеята, че използването му няма да бъде само за транспортиране на хора, но и на товари, като искаме да разширим използваемостта на превозните средства“, изтъква Мибе, като добавя, че Honda, GM и Cruise вероятно ще си сътрудничат с местни транспортни оператори.

Очаква се услугата да стартира в началото на 2026 г., като крайната цел е нейното разширяване до други райони в Япония.

Previous post Фастбекът Gamma ще бъде новият флагман на Lancia
Next post Stellantis ще представи още шест модела на базата на новото C3