Honda показа малък кросоувър с брутален дизайн

Honda е сред марките, която обръща специално внимание на различните пазари, като предлага отделни модели за по-важните от тях. Японците имат в гамата си кросоувърите HR-V, ZR-V и по-малко известния BR-V, но сега пускат различен автомобил в най-малкия сегмент.

Кажете „Здравей“ на Elevate, който официално е предназначен за пазара в Индия, но всъщност ще бъде глобален модел. Засега той ще се предлага само с бензинов двигател, но компанията-производител обещава до 3 години да пусне и изцяло електрическа версия.

Според категоризацията на превозните средства в Индия, която се прави в зависимост от техните габарити, това е кросоувър от среден размер. Той обаче е дълъг само 4312 мм, така че в Европа ще бъде позициониран някъде между субкомпактен и компактен модел. Новият продукт в нарастващото портфолио на Honda е широк 1790 мм, висок е 1650 мм, като междуосието му е 2650 мм.

Това оззначава, че Elevate е по-близък по размер до европейския HR-V, отколкото до по-големия американски модел, който също се продава в Европа, но като ZR-V. От Honda определят дизайна като „смел и мъжестван“ и подчертават водещия в сегмента товарен капацитет от 458 литра.

Задвижването на кросоувъра е поверено на атмосферен 1,5-литров i-VTEC двигател със 119 к.с. и 145 Нм въртящ момент. Клиентите ще могат да избират между 6-степенна механична скоростна кутия или безстепенна трансмисия (CVT), доставяща мощност към предните колела. Пътният просвет е доста сериозен – 220 мм.

Въпреки че е бюджетен модел, Elevate може да се предлага с впечатляващо оборудване. Екстрите варират от електрически люк и безжично зарядно устройство за смартфон до 10,25-инчов сензорен екран и автоматичен климатик за пътниците отзад. Има също 12V електрически контакти, адаптивен круиз-контрол и широк набор от системи за безопасност, включени в пакета Honda Sensing.

Honda ще започне да приема поръчки за Elevate през юли, когато ще бъдат обявени цените на новия модел.