Hyundai направи дръжка на врата, която се управлява с… жестове

Hyundai показа нова дръжка на врата, управлявана с жестове, което според компанията открива нов начин, по който хората ще взаимодействат с превозните средства. Концепцията беше разкрита на събитието Open Innovation Lounge в Сиатъл, информира Вiometricupdate.

Разработен в сътрудничество със стартъпа за разпознаване на жестове и нанотехнологии Somalytics, прототипът на дръжката на вратата SomaControl разполага с нов тип сензор SomaCap, направен от хартия с въглеродни нанотръби. Компонентът може да „възприема“ човешко присъствие на разстояние до 200 мм.

Според Biometricupdate сензорите Somalytics са не само по-евтини за производство от конвенционалните, но също така са по-малки и изискват по-малко енергия. Те могат да бъдат вградени в широка гама от материали, вариращи по размер от 1 до 11 милиметра, и са тънки колкото човешки косъм.

До колко това ще бъде още една ненужна функция в автомобилите, която все пак ще повиши цената, е повод за дискусия. На пръв поглед може да звучи като трик, но технологията може да се окаже полезна в определени ситуации, допълва Сarbuzz и дава за пример пандемията от COVID-19. Хората, които ползват коли за споделено пътуване или таксита, са били принудени да докосват дръжки на вратите всеки ден. Тази концепция може да намали риска от разпространение на микроби.

Погледнато на по-практично ниво обаче, Hyundai Ioniq 5 EV има аеродинамични, изравнени дръжки на вратите. Те са лесни за използване, но могат да се окажат трудни, ако ръцете ви са пълни. Родител, който носи чанти и е с малко дете до колата, може да бъде улеснен от подобна дръжка на вратата, управлявана с жестове.

Не се споменава как системата правилно ще идентифицира кога да отвори вратите, но може да се предположи, че управляваните с жестове дръжки на вратите ще работят в тандем с ключа на колата.