Hyundai показа водородния си суперкар в Италия

Hyundai иска бързо да се превърне в един от най-екологичните производители на автомобили в света. За да се направи това за възможно най-кратко време, корейците експериментират с всички възможни решения за електрификация, налични в момента. Сред тях е и водородът, с който, за няколко години, специалистите от Hyundai създават истинска лаборатория на колела с ретро дизайн.

Концепцията се нарича Hyundai N Vision 74 и това не е първото и показване, но до момента – само във виртуална среда. Сега обаче този специален спортен автомобил се показва на живо за първи път в Италия, на Concorso d’Eleganza di Villa d’Este 2023.

Присъствието на N Vision 74 на Concorso d’Eleganza di Villa d’Este е не само първата поява на този суперавтомобил с нулеви емисии в Италия, но и първото абсолютно присъствие на Hyundai на това историческо събитие в Комо.

Спортният автомобил на Hyundai всъщност участва в събитието като неразделна част от категорията концептуален автомобил и прототип, заедно с други уникални спортни автомобили, прототипи или такива, издадени много малки серии: сред които Pagani Huayra Codalunga и Bugatti W16.

За да навлезем малко с малко повече подробности за водородната суперкола на Huyndai ще кажем, че силовият ѝ агрегат представлява своеобразен хибрид. Всъщност той се състои от двойка електродвигатели, разположени под задната ос и свързани към пакет батерии с капацитет около 62 kWh, както и от двойка водородни горивни клетки с капацитет 85 kW. Така спортната концепция може да работи по два начина.

Погледнато отстрани, става ясно, че дизайнерите са се вдъхновили от концепцията Pony Coupe от 1974 г., разработена на свой ред от Джорджето Джуджаро, който също бе гост на провелия се Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023, предава Факти.бг.