Hyundai IONIQ 9 се готви за своя дебют (Видео)

Hyundai се чувства доста уверено на американския пазар. Той постави рекорд по продажби през първото тримесечие на 2024 година с електрически превозни средства на платформата E-GMP, включително IONIQ 5 и IONIQ 6.

Според статистиката Hyundai Motor, включително KIA и Genesis, изпревариха Ford и GM и станаха втората най-продавана марка електрически автомобили в САЩ след Tesla през първото тримесечие.

Миналата година IONIQ 5 пък стана шестият най-купуван електрически автомобил в САЩ с почти 34 000 продадени бройки.Тази година Hyundai разширява гамата си от електрически превозни средства с добавянето на първия изцяло електрически триредов кросоувър.

Кросоувърът беше представен като концепцията SEVEN на автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2021 г., намеквайки, че ще се казва IONIQ 7. Въпреки това миналия месец беше разкрито, че ще се казва IONIQ 9.

Промяната на името от „7“ на „9“ вероятно означава, че новият електрически SUV ще бъде водещият модел. Очаква се Hyundai да започне производство през първата половина на 2024-а, с продажби в САЩ в средата на 2025 г.

Hyundai IONIQ 9 вероятно ще се произвежда в новия завод EV Metaplant в Джорджия. След като започне производството в САЩ, Hyundai очаква да получи право на федерален данъчен кредит от $7500.