ID.Buzz: Ето го наследникът на легендарния микробус на Volkswagen

Volkswagen представи електрически миниван, готов за серийно производство, наречен ID. Buzz. Микробусът е базиран на концепцията от 2017 година със същото име. Електромобилът е наречен „наследникът на оригиналния Bulli“, от който ID.Buzz заимства общите пропорции и двуцветната схема на боядисване. Производството на модела ще бъде организирано във фабриката на марката в Хановер, Германия, а сглобяването ще започне през първата половина на тази година. По предварителни данни в Европа пътническата версия на минивана ще струва около 55 хиляди евро, а товарната ще е с няколко хиляди по-евтина.

ID. Buzz е базиран на модулната платформа MEB, върху която са изградени и други електрически превозни средства на концерна Volkswagen. Ясен е и единственият показан досега силов тракт: монтиран на задната ос електромотор с мощност 204 конски сили, който се захранва от батерия с капацитет 82 киловатчаса. Очакваният пробег с едно зареждане е 400-450 километра, а максималната скорост е електронно ограничена на 145 километра в час.

По-късно ще се появят миниванове със задвижване на всички колела с двумоторна инсталация, както и версии с удължено до 3.3 метра междуосие и седемместен салон. Междувременно Volkswagen ID. Buzz дебютира в единствената петместна пътническа версия с междуосие от почти три метра (2 988 милиметра), а ванът Cargo, показан на официалните снимки е с обем на товарното отделение 3.9 кубични метра. Двете места отпред могат да бъдат заменени по избор с триместен диван.

Кабината използва екологично чисти материали и рециклирани пластмаси, предни седалки с електро регулиране, амбиентно интериорно осветление с 30 цвята за избор, 12-инчов екран на мултимедийна система, адаптивен круиз контрол. Функция за запазване на лентата и автоматична спирачна система също са включени в списъка на стандартното оборудване. Volkswagen казва, че е производство на ID. Buzz в Хановер ще бъде 90 процента автоматизирано. Стартът на продажбите е планиран за есента на 2022 г.