Ioniq 6 получава два електромотора с 308 к.с. и 550 км с едно зареждане

Вторият електромобил от новата гама Ioniq на корейския производител Hyundai с индекс 6 ще повтаря концепцията Prophecy, като по размери ще бъде съвместим със Sonata. Това разкрива изданието The Korean Car Blog, което съобщава и други подробности за модела.

Според информациите, електромобилът ще има пробег с едно зареждане от 515-550 км в зависимост от метода на изчисления. Задвижването на Ioniq 6 е поверено на два електромотора със съвкупна мощност от 308 к.с. За тези показатели сериозна роля ще играе и батерията с капацитет 77,4 кВт/ч.

Известни са и размерите на автомобила. Дължина му е 4855 мм, широчината – 1880 мм, а височината – 1495 мм при междуосие от 2950 мм. Така серийният Ioniq 6 ще бъде с два сантиметра по-дълъг от прототипа на Prophecy, като ще се отличава от него и по някои детайли от екстериора.

Производствената версия ще получи различни брони, стандартни външни огледала вместо камери, по-големи калници и увеличени надвеси. Освен това Ioniq 6, за разлика от Prophecy, ще има B-колони, а задните врати се отварят по посока на движението, а не срещу, както при прототипа.

Серийният Ioniq 6 ще дебютира още през второто тримесечие на 2022 г., а продажбите в Южна Корея ще започнат през 2023 г. Премиерата на третия модел от семейството – с индекс 7, е предвидена за 2024 г., като това ще бъде голям електрически кросоувър. Всички те ще бъдат базирани на архитектурата E-GMP, която ще залегне и в основата на електрическите автомобили Kia и Genesis.