Kia извади кросоувър в стила на EV9, но с размерите на Sportage

Дизайнът и характеристиките на новия електрически кросоувър Kia EV5, готов за производство, бяха разкрити по-рано от очакваното благодарение на китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии. Компактният модел, който ще направи официалния си дебют през следващите седмици, ще се произвежда в Китай с планове за износ на световните пазари.

Дизайнерите на Кia са заложили на форми познати ни от концептът EV5, представен през март 2023 г., който е останал в почти непроменен вид. Външният вид на колата остава почти неразличим от концепцията, като се отличава само с малки промени. Колелата се предлагат в два размера – 18 или 19 цола, но запазват същия дизайн като 21-цоловите джанти, показани при концепта.

Промените спрямо предсерийния вариант включват традиционни странични огледала, променени дръжки на вратите, по-голям отвор за порта за зареждане и минимално променени LED фарове. Макар интериорът все още да не е разкрит, то се очаква моделът да черпи значително вдъхновение от по-големия EV9 както по отношение на естетиката, така и на технологиите.

EV5 е с дължина от 4 615 мм, ширина 1 875 мм и височина 1 715 мм, а междуосието е 2 750 мм . Тези размери позиционират EV5 като електрически аналог на Kia Sportage в гамата на корейците. Според предоставените спецификации електромобилът ще бъде оборудван със синхронен електромотор с постоянни магнити, получен от Vitesco Automotive Electronics. Този двигател генерира 215 к.с. и 310 Нм въртящ момент, които се насочват изключително към предните колела. Максималната скорост ще бъде ограничена по електронен път до 185 км/ч. Батерията е дело на BYD Blade, но за момента нейният капацитет е неясен. Очаква се, че в бъдеще Kia вероятно ще представи и вариант с два двигателя и задвижване на всички колела (AWD).

Новият EV5 ще се произвежда в Ячън, Китай, от съвместно предприятие между Kia и Yueda. Въпреки че производствената му база е в Китай, EV5 не е предназначен само за местния пазар; той е замислен като глобален електромобил и вероятно ще стигне и до всички райони. Според последните данни официалното представяне на Kia EV5 е насрочено за 25 август на автомобилното изложение в Ченгду.