Lada се превърна в най-непопулярната кола в Европа

Lada е официално призната за най-непопулярната автомобилна марка в Европа. След атаката срещу Украйна и налагането на санкции срещу Русия продажбите на марката станаха още по-малки – по няколко десетки коли на месец. Това сочи статистика на Европейската асоциация на автомобилните производители ACEA.

Така през май в Европа са продадени само 75 автомобила Lada от всички модели. За същия период на миналата година са закупени 133 автомобила, което е спад от 43.6%. Общо от януари до май са продадени 585 коли Lada на европейския пазар, което е с 4.9% по-малко от година по-рано.

Lada в Европа се купува дори по-малко от скъпите и ексклузивни марки, като Bentley, Ferrari и Lamborghini. Най-близо до Lada в класацията е френския производител на спортни автомобили Alpine – 319 автомобила, продадени през май и 1 275 – от началото на годината.

Трябва да се отбележи, че официалните доставки на Lada за ЕС спряха през 2019 г. – след въвеждането на по-строгите екологични стандарти Euro-6 +. Въпреки това, редица независими дилъри продължиха да внасят руски автомобили – предимно Lada Niva.

Прогнозите са, че темпът на спад в продажбите на ВАЗ в Европа ще се ускори, и то не само поради санкциите. Както знаете, в Толиати започна пускането на т. нар. „опростена“ версия на Lada Granta, която е със стандарт Euro-2 без ABS и въздушни възглавници.

Такива автомобили няма как да бъдат допуснати на европейския пазар. Освен това Росстандарт официално забрани изнасянето на такива автомобили извън Русия – експлоатацията им е разрешена само в страната, където са произведени.