Land Rover забрани на клиентите си да продават колите си първите 6 месеца

Land Rover също въвежда ограничение върху препродажбата на негови автомобили през първите 6 месеца след доставката им. Това съобщава Auto Express, като се позовава на клиенти, които са се оплакали от решението на компанията.

Двама от тях са поръчали новия Defender, но когато отишли да получат автомобилите си, от тях е било поискано да подпишат споразумение, което не им позволява да продават колите извън дилърската мрежа на марката. Търговците са ги уведомили, че решението е на централата на Land Rover, като то предвижда сериозни финансови санкции.

Интересното в случая е, че в подобни случаи глоба има и за дилъра, който е продал автомобила на първия клиент. Според информацията, санкцията за търговския представител е поне 30 000 евро, независимо, че той не участва в препродажбата на превозното средство.

Други клиенти на Land Rover също се оплакаха от решението на компанията. Във интернет-форуми на собственици на коли на марката те са категорични, че никой не може да им забрани да правят с автомобила си каквото поискат, след като са платили за него. Те се позовават на закона за защита на потребителите, които забранява налагането на подобни клаузи.

На свой ред, от централата на Land Rover най-неочаквано отрекоха да имат нещо нещо общо с въвеждането на подобно ограничение: „Нашите партньори в търговията на дребно работят усилено, за да гарантират, че всички клиенти се третират справедливо и честно. Не е по наша инструкция или насока да се правят споразумения с клиентите, свързани с последващата продажба на техния автомобил, нито ние го одобряваме.