Land Rover подготвя най-евтиния си всъдеход

Всъдеходът Land Rover Defender ще получи нова модификация. Производителят разкри първите подробности за колата, която ще бъде по-компактна и по-евтина от известния пълноразмерен всъдеход и на практика ще се явява най-евтиният Land Rover.

Според Autocar този автомобил ще бъде направен на новата платформа EMA и най-вероятно ще се казва Land Rover Defender Sport. Пускането на най-евтиния Land Rover е планирано да се случи до 2027 година.

Следващите поколения на Range Rover Evoque, Velar и Land Rover Discovery Sport също ще бъдат изградени на новата платформа. Предвид факта, че са Range Rover, те ще са по-богато оборудвани и респективно – по-скъпи.

Архитектурата EMA ще бъде първата, ориентирана към електрически превозни средства. Поради тази причина новият Defender Sport 2027 ще бъде оборудван с един или два електрически мотора с мощност до 400 к.с.

Очаква се пробегът на колата с едно зареждане на батерията да надхвърля 500 километра. Появата на бензинови или дизелови варианти все още не е потвърдена, но не е и отречена.

Дължината на евтиният Land Rover ще бъде 4.6 м, широчината 2 м, а височината 1.8 м. За сравнение, пълноразмерният Defender с каросерия с пет врати е доста по-дълъг – 5 358 мм. В момента няма електрически модификации на модела.