Lexus отново е на върха по надеждност, втори е Genesis

Всеки февруари изследователите от агенция J.D. Power публикуват годишно проучване за надеждността на превозни средства, които са на няколко години. Тази година проучването се основава на обратната връзка от 30 062 собственици на тригодишни превозни средства, които са закупени нови. Общият извод е, че надеждността се подобрява бавно навсякъде, въпреки че проблемите продължават да съществуват с напредналите технологии и информационно-развлекателните системи.

Експертите J.D. Power обобщават получената информация на основа на проблемите, отчетени при 100 превозни средства (PP100). Броят на повредите намалява спрямо предишната година, като при лидера в класирането Lexus той е 133. В същото време Kia е начело при производителите на модели за масовия пазар с резултат 152.

На обратния полюс се нарежда Land Rover с показател 273, докато средната стойност за индустрията е 186, което е подобрени с 6 пункта спрямо 2022 г.

В по-голямата си част тазгодишното класиране на автомобилните производители не се е променило много, но има забележителни изключения, като Ford е може би най-шокиращото сред тях. След като се класира над средното ниво през 2022 г. с резултат от 188, сега производителят от Детройт се срива в класацията с 61 точки – до 249. Това е най-зле представящата се масова марка, като тя се нарежда непосредствено пред Audi (252).

Изненадващ е и резултатът на Mercedes-Benz, който преди година се намираше по средата със 195 точки, но сега е паднал до 240. Така производителят от Щутгарт се подрежда сред петте марки с най-ниска надеждност.

Що се отнася до конкретни превозни средства, J.D. Power посочва Lexux RX и Toyota C-HR за най-надеждните модели като цяло, като те имат еднакъв резултат. Kia се класира най-високо при компактни и средните автомобили с Forte и Optima, а Sportage е на първо място при компактните SUV.

В останалите класове лидери са Chevrolet Tahoe (голям SUV), Chevrolet Blazer (среден SUV), GMC Sierra (пълноразмерен лекотоварен пикап) и Toyota Tacoma (среден пикап).