Lexus също обяви 4-годишен срок за доставките на новия LX

Lexus обяви, че очаква забавяния на доставките на новото поколение на всъдехода LX (моделна година 2022) до крайни клиенти. Някои от тези, които вече са поръчали автомобила, вероятно ще трябва да чакат около 4 години, за да го получат.

Забавянето се дължи както на пандемията от коронавирус в Юго-Източна Азия, която води до трудности с доставките, така и на продължаващата криза с електронни компоненти, засегнала автомобилната индустрия. То ще засегне основно клиентите в Япония, които вече са предупредени, че ако сега си поръчат Lexus LX, ще чакат 4 години.

В официално изявление производителят на луксозни автомобили съобщи, че забавянето ще засегне и други модели на Lexus. Компанията полага усилия, за да съкрати времето за доставка на всъдехода, но помоли клиентите си да проявят разбиране и търпение.

Съобщението на Lexus идва няколко месеца, след като компанията-майка Toyota обяви подобни срокове за доставка на новия Land Cruiser на някои пазари – основно този в Япония. Интересът към всъдехода е огромен, но и за него ще трябва да се чака около 4 години.

Проблемът обаче може да се задълбочи, тъй като Toyota няма да продава Land Cruiser в Северна Америка, която е най-големият пазар на такива модели. За там е предвиден именно Lexus LX, като плановете са доставките на луксозния всъдеход да стартират до края на март. Стартовата цена на LX в САЩ е 88 245 долара за версията с два реда седалки и 96 345 за варианта със 7 места.