Mazda пенсионира най-големия си SUV CX-9, но идва…

Подразделението на Mazda в Северна Америка обяви, че производството на най-големия автомобил на марката – SUV-моделът с три реда седалки CX-90, на практика вече е приключило и 2023 година ще бъде последната в историята му. В съобщението на компанията се посочва, че клиентите вече могат да поръчат новия флагман на марката – CX-90, който е с надлъжно разположен двигател.

САЩ беше основният пазар за Mazda CX-9 през 8-годишния жизнен цикъл на модела, като общо 85% от продажбите му се падат именно на Северна Америка. Останалите автомобили бяха предназначени за Австралия, като вероятно и там продажбите ще бъдат прекратени скоро, тоест след изчерпването на количествата, останали при дилърите.

В момента цените на Mazda CX-9 в САЩ започват от 38 750 долара. Кросоувърът се предлага с 2,5-литров турбо двигател, 6-степенна автоматична трансмисия и задвижване на всички колела, като базовият вариант е с 3 реда седалки.

Наследникът – Mazda CX-90, струва малко повече – поне 39 995 долара. За тези пари клиентът получава 8-местен интериор, 3,3-литров двигател под капака, съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на всички колела.

Бъдещето на Mazda явно е в кросоувърите, като компанията разработва наследници на сегашните си модели, които обаче са с различна конструкция. Новата гама автомобили са основно със задно предаване, докато техните предшественици бяха основно с предно. Японският производител няма да се откаже и от седаните, като сегашната „шестица“ няма да получи наследник, но ще остане на пазара, докато все още има търсене.