Mazda показа новата MX-5 с Ванкелов двигател

Изглежда феновете на японските автомобили ще имат много положителни новини днес. След като по-рано ви показахме новата Honda Prelude, сега е време да ви запознаем с Mazda MX-5 от бъдещето, която макар и все още в концептуален вид, възражда една позабравена технология.

Името на колата, която виждате на снимките е Vision SP и тя ни представя елегантен и компактен спортен автомобил, който е подходящ не само за състезателна писта, но и за комфортно пътуване през уикенда или за всекидневно ходене до магазина. Освен впечатляващия дизайн, колата има още с какво да се похвали, а именно своето задвижване.

Концепцията разчита на „двуроторна електрическа система“, която може да бъде задвижвана от водород или други въглеродно неутрални горива. Тя може да работи и в изцяло електрически режим и е с комбинирана мощност от 370 к.с. Нещо повече, производителят на автомобили твърди, че Iconic SP може да служи като резервен източник на енергия и да снабдява семейство с достатъчно електричество за повече от седмица. Все още не е уточнено колко голяма е батерията на концептуалния автомобил, нито колко електромотора използва хибридната система.

Концептът Iconic SP е дълъг 4180 мм, широк 1850 мм, висок 1150 мм и с междуосие 2590 мм. Това означава, че той е с около 25см по-дълъг от настоящата Miata, а допълнителните размери, плюс хибридната задвижваща система, означават също, че той е значително по-тежък – теглото му е 1450 кг.

„Mazda винаги ще предлага автомобили, които напомнят на хората, че автомобилите са чиста радост и незаменима част от живота им“, заяви представителният директор на Mazda, президент и главен изпълнителен директор Масахиро Моро при представянето на автомобила. „Като компания, която обича автомобилите и масово произвежда вдъхновяващото изживяване на мобилността, ние сме решени да оформим бъдещето с нашите партньори, споделящи същата цел, както и с нашите фенове, където всеки може с гордост да каже: „Ние обичаме автомобилите“. С такава силна воля Mazda се ангажира да обогатява живота в движение за тези, на които служим.“