Mazda ще представи най-големия и най-скъпия си кросоувър CX-90

Mazda обяви предстоящата премиера на новия флагмански кросоувър CX-90, който ще бъде най-големият и най-скъп SUV в гамата на марката. Моделът ще се основава на платформата за задвижване на задните колела с надлъжно разположение на двигателя, на която е базиран CX-60. Интериорът ще бъде триредов, а гамата от двигатели ще включва трилитров редови шестак. Обещава се и хибридна версия с функции за презареждане от контакт – именно тази модификация се появи на тийзър снимка, публикувана от компанията.

Новото изображение показва част от кърмата на бъдещия CX-90, а на вратата на багажника можете да видите емблемата e-Skyactiv PHEV, която показва хибридната инсталация e-Skyactiv и възможността за презареждане – PHEV или Plug-in Hybrid. Най-вероятно CX-90 ще заимства хибридната система от по-малката CX-60, като тя се състои от 2.5-литров бензинов двигател и електрически мотор, които общо развиват 327 конски сили и 500 Нм въртящ момент.

В ранен тийзър кросоувърът беше показан с различна табелка – Inline6, което е обозначението за редови шестцилиндров двигател. CX-90 се позиционира като пряк наследник на CX-9 в САЩ, който ще бъде основният пазар за пълноразмерния кросоувър. Mazda подготвя и модели с индексите CX-50 и CX-70 за Северна Америка и CX-60 (който вече се продава у нас) и CX-80 за Европа. От компанията обявяват и хибридна Mazda MX-30 с роторен двигател, който е част от силовия тракт и служи като генератор за презареждане на батерията.

В Русия Mazda се отказа от производството на три модела в завода във Владивосток, но все още не е обявила изтеглянето си от пазара и все още не е включена в списъка на паралелния внос. Това обаче не попречи на дилъра на КлючАвто да донесе в страната по опростена схема партида от четири хиляди кросоувъра CX-4, които са предназначени за Китай и се произвеждат там в съоръженията на съвместното предприятие FAW-Mazda. За новостта те дори ще проведат “ руска премиера “ – тя ще се проведе онлайн днес.